Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów.

Bezglutenowy wrap

Ostatnio więcej czasu spędzam w podróży niż w domu, przez co jadam głównie na mieście, albo  w pociągu (wszelkie sałatki już mi się niestety przejadły). Oczywiście ma to swoje plusy (np.  takie, że dzisiaj będę mogła kupić moją ulubioną kawę w Synergii (Katowice), a jutro zjeść obiad w Vege Mieście (Warszawa) ), ale ma też minusy, na przykład takie, że mam bardzo ograniczony dostęp do kuchni. Dlatego gdy akurat mam możliwość ugotowania czegokolwiek to ani chwili się nie zastanawiam! Dzisiaj w ruch poszedł blender i patelnia. Usmażyłam bezglutenowe tortille, do tego super szybki farsz i dip z batata. Jeżeli użyjecie gotywych tortilli, to danie to jest naprawdę ekspresowe. W czasie, gdy szykujecie farsz ugotujcie batata. Potem wystarczy go zblenderować ze składnikami na dip i gotowe!

Moje tortille najlepiej smakują na świeżo. Niestety następnego dnia robią się twarde. Jeżeli będziecie chcieli przygotować je na wynos, to musicie zawinąć je z farszem zaraz po usmażeniu. Stwardnieją, ale gdy wsadzi się je do mikrofali następnego dnia, to powinny być w doskonałej formie! 🙂

PS. Koniecznie podajcie z dojrzały, mięciutkim awokado!

Bezglutenowy wrap z dipem serowym, batatowym


Składniki

farsz
  • Pół szklanki krojonych pomidorów (z puszki)
  • 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki)
  • dwie szczypty chili w proszku
  • dwie szczypty słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło orzechowe
Bezglutenowa tortilla*

*można użyć gotowych placków tortilli

  • 195g skrobi/mąki z tapioki
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • 120ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego)
  • 1/2 łyżeczki soli
Serowy dip z batata
  • 1 słodki ziemniak (mój ważył 366g przed obraniem)
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka agawy
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 łyżki wody (najlepiej tej samej w której gotował się ziemniak)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatek
  • dojrzałe awokado

Sposób przygotowania

Farsz
  1. Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut.
Serowy dip
  1. Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki.
  2. Blenderujemy z resztą składników aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortilla*

*Jeśli używacie gotowych tortilli to zacznijcie od pkt. 5.

  1. Mleko podgrzać z olejem.
  2. W malakserze lub wysokim siekaczu zmiksować mąkę i sól z ciepłym mlekiem/olejem.
  3. Po chwili dodać jajka, ponownie zmiksować.
  4. Rozprowadzić masę na patelni, tak by była jak najbardziej cienka. Smażyć na patelni ok. minutę z każdej strony (tortilla NIE powinna być zarumieniona – będzie wtedy chrupka i ciężko będzie ją zwinąć).
  5. Połowę tortilli smarujemy masłem orzechowym.
  6. Przekładamy farsz tortillę i składamy ją w pół, lub zawijamy jak na zdjęciu.
  7. Jeśli mamy dostęp do piekarnika, to wkładamy (zawinięty) wrap do piekarnika i pieczemy 10minut w 180C. To sprawi, że będzie chrupiący!

 Bezglutenowy wrap




Wegetariański obiad VI

5 comments

  1. Jakich drożdży należy użyć? Świeżych?

    1. Teraz widzę, że nie sprecyzowałam w przepisie. Przepraszam! Już poprawione ; ).

  2. Jakich drożdży należy użyć do dipu? Świeżych?

    1. Paula, odpowiedź powyżej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.