Bakłażan zapiekany z pomidorami i świeżymi ziołami.

zapiekanka
Miałam ochotę na zapiekankę i na coś lekkiego. ‚Lekka zapiekanka’ brzmiała w mojej głowie jak oksymoron. Do tej pory, wszystkie zapiekanki z którymi miałam okazję obcować albo bazowały na jajkach, albo kaszy jaglanej. Jednak udało się stworzyć zapiekankę idealną na tropikalną pogodę.Ta powstała ze świeżych, soczystych polskich pomidorów śliwkowych. Jak zobaczycie sok na dnie Waszej zapiekanki to nie martwie się – jest tak pyszny, że na pewno szybko się go pozbędziecie, a dzięki bakłażanowi, konsystencja zapiekanki na tym nie straci. Dodatek ciecierzycy można pominąć, ale jednak dzięki niej będziemy syci nieco dłużej.Zapiekanka idealnie komponuje się z przypieczonym jarmużem, który dodatkowo jest nieziemsko zdrowy.

zapiekanka 1

Składniki:

(na dużą tortownicę 28cm)

  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • 500 gram świeżych pomidorów (lub puszka pomidorów czerwonych)
  • 350 gram świeżych pomidorów śliwkowych pomarańczowych 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • pół czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka wina białego
  • 1 kulka sera mozarella
  • zioła: 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, garść świeżych listków bazylii, garść melisy, pół gałązki posiekanego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • dodatek (opcjonalnie): parę gałązek jarmużu 

Przepis:

1. Kroimy bakłażana w poprzek (talarki), kładziemy na naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli i zwilżamy oliwą z każdej strony (najlepiej zrobić to pędzelkiem, bakłażan nie powinien pływać w oliwie, tylko powinien być lekko zwilżony). Odstawiamy na bok, najlepiej na około 30 minut.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.3. Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy bakłażan i pieczemy około 15 minut.

4. Przygotowujemy składniki do smażenia: kroimy pomarańczowe pomidory w kostkę, pomidory czerwone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (najlepiej je wcześniej zalać na chwilę wrzątkiem) i kroimy cebulę (również w kostkę).

5. Na rozgrzaną z olejem kokosowym patelnię, wrzucamy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po 15 sekundach dorzucamy pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu cebuli, dorzucamy paprykę (pokrojoną w kostkę) i ciecierzycę. Po 5 minutach dodajemy pomarańczowe pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy czerwone pomidory, wino i przyprawy. Całość gotujemy ok. 10 minut, aż do wyparowania wody.4. Wyciągamy bakłażan i wylewamy na niego masę pomidorową. Układamy mozarellę na górze i wkładamy do piekarnika, najlepiej na funkcję ‚grill’. Możemy posypać na górę świeżymy ziołami. Pieczemy, aż mozarella się lekko zarumieni.

5. Jeśli używamy jarmużu, obmywamy parę listków i wsadzamy obok zapiekanki do piekarnika, aż zrobi się chrupki (do 10 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.