Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym.

Wchodząc na mojego bloga ciężko oprzeć się wrażeniu, że a) głównie jem słodkości, b) jeśli mój posiłek nie jest słodki, to jest to…słodki ziemniak! Otóż zaskoczę Was pewnie, bo wcale nie jem ziemniaków słodkich na co dzień i chyba właśnie dlatego pojawiają się one tutaj tak często – moich codziennych potraw tutaj nie dodaję, bo wydają mi się zbyt…no właśnie…codzienne?

Moja dzisiejsza batatowa propozycja obiadowa to zapiekanka, która nie jest w wykonaniu szybka, ale za to jest łatwa, nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych oprócz wbijania widelca do buraków/batatów, krojenia i używania blendera (ale o tym napiszę później : )). Jeżeli macie zamiar pominąć wędzone tofu i wegański, cebulowy serek z nerkowców to odradzam, gdyż są to dwa elementy, które sprawiają, że ta zapiekanka jest wspaniała! Nadają jej wyjątkowości i ciekawego smaku, bez tych dwóch elementów, zapiekanka moim zdaniem jest nieco mdła. Oczywiście, jeżeli należycie do grupy osób uczulonych na nerkowce, to możecie je pominąć, ale o tofu wędzonym nie zapomnijcie za nic w świecie! Dodatkowo, zamiast świeżego lubczyka możecie użyć estragonu lub innego świeżego zioła (bez skojarzeń : )). Na zdjęciu powyżej, zapiekankę zdobią orzechy włoskie, ale za drugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt.

Składniki:

  • Na dolną warstwę batatowo-buraczaną:
    • 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”)
    • 3 małe buraki (lub 2 średnie)
    • ok. 40-50g wędzonego tofu (polecam z tej firm, najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g)
    • 1/2 sporej gruszki
    • 1 łyżeczka agawy (można pominąć)
    • 1/2 średniej cebuli czerwonej
    • 2 łyżeczki octu winnego białego
    • 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli
    • szczypta ostrej papryki (można pominąć)
    • sól, świeżo mielony pieprz
    • podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • Na górną warstwę batatową
    • 1 średni batat
    • 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki curry – potrzebne jest coś ostrego by zabić mdły posmak)
    • 5 łyżek mleka kokosowego
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • świeży estragon/lubczyk lub inne świeże zioło
    • 40-50g wędzonego tofu

*kulkami pieprzu posypujemy górną warstwę, paprykę/chili mieszamy z masą batatową

cebulowy serek wegański
  • 3/4 szklanki nerkowców (zamoczonych w zimnej wodzie od 1 do 4 godzin przed zblenderowaniem)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu lub domowej roboty)
  • 3 łyżeczki suszonej, sproszkowanej cebuli
  • 3/4 łyżeczki octu winnego białego
  • sól do smaku

IMG_4046zapiekanka z buraka-3

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej).
  2. Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte w folię, po 15 minutach dokładamy bataty (również owinięte w folię). Po ok. 40 minutach od włożenia buraków, sprawdzamy widelcem czy są już miękkie (muszą być miękkie, aby bez problemu dały się pokroić). Zazwyczaj potrzeba na to ok. 1 godziny.
  3. Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy.
  4. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty jak i buraki. 1 batata kroimy plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Powinien być na tyle miękki by dać się bardzo łatwo kroić. Posypujemy ziołami, ewentualnie papryką ostrą i szczyptą soli.
  5. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Połowę nakładamy na batata, druga połowę na chwilę odstawiamy.
  6. Teraz kroimy w plastry buraka. Wkładamy do miseczki i zalewamy 1 łyżeczką octu winnego i odrobiną soli i świeżego pieprzu. Mieszamy.
  7. Połowę buraka układamy na batata, drugą połowę na chwilę odstawiamy. Zapiekankę posypujemy kolejną partią przypraw. Tym razem posypujemy całość łyżeczką sproszkowanej cebuli.
  8. Kolejna warstwa to gruszka, którą układamy na buraku. Ewentualnie można też dodać łyżkę ćwiartek orzechów włoskich.
  9. Na gruszkę układamy połowę, pokrojonego w kostkę tofu (ok. 40-50g). I drugą część cebuli.
  10. Nakładamy resztę buraka. Posypujemy przyprawami.

wkładamy do piekarnika na 30 minut (180C).

11. W tym czasie miksujemy drugiego batata z 5 łyżeczkami mleka kokosowego, szczyptą słodkiej i (opcjonalnie) ostrej papryki, gałką i solą. Po zblenderowaniu dodajemy garść posiekanych świeżych ziół (u mnie lubczyk). Po 30 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i wykładamy warstwę batatowo-kokosową. Na górę wbijamy pozostałe kawałki tofu. Posypujemy kuleczkami czerwonego pieprzu. Możemy też udekorować pozostałymi (o ile zostaną) plasterkami buraka.

12. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

cebulowy serek wegański
  1. Odcedzamy orzechy.
  2. Blenderujemy nerkowce z resztą składników.

IMG_4044zapiekanka z buraka-1

Podajemy z serkiem cebulowym. Można też posypać kawałkami zarumienionej wcześniej na patelni gruszki i świeżymi ziołami.

Dobrze smakuje podane z roszponką (lub inną zieleniną) polaną oliwą z oliwek.

4 comments

  1. fantastyczna zapiekanka! a w szczególności przypadł mi do gustu pomysł na serek! koniecznie muszę wypróbować to danie na obiad 🙂

    1. Przyznam, że serek jest smakowity! Fajnie też smakuje na kanapce i do wytrawnych naleśników. ; )

  2. Zaciekawił mnie „serek” z nerkowców. Jak długo można przechowywać go lodówce?

    1. Fill The Bowl

      Myślę, że 3-4 dni spokojnie :). U mnie zazwyczaj szybko schodzi, ale jeśli nie, to przy kolejnym użyciu dolewam odrobinę mleka kokosowego (max. łyżeczkę) i mieszam. Dzięki temu odzyskuje świeżość :). W przeciwnym razie, może nieco stężeć.

Skomentuj Daria. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.