Bezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało nie być. Powód? W zeszłym roku mieliśmy jedną babkę. Była całkiem dobra, ale wiadomo czego nie urywała. I tak najzwyczajniej w świecie nie została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj na instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła mi w oko (wręcz dosłownie!) przepiękna forma do babki (nie, nikt mi nie zapłacił za te słowa, po prostu tak bardzo chciałam upiec babkę, że podświadomie zakochałam się w tej formie <3). No i bęc. A, że jeszcze na podłodze w kuchni znalazłam bardzo dojrzałe, ale wciąż jadalne, jabłka to przepis zrobił się praktycznie sam. Miał być mazurek z z solonym karmelem, a jest babka! Z gruszką i (nie-solonym) karmelem. Jest cudowna! Słodka, wilgotna i pięknie wyrośnięta! Polecam tak bardzo!
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i polewą karmelową
Składniki
Bezglutenowa babka wielkanocna
- 120g mąki z tapioki
- 120g mąki z kaszy jaglanej
- 60g mąki kokosowej*
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 120ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 200ml mleka migdałowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka musu jabłkowego (zrobionego z ok. 5 jabłkek i posłodzonego 1 łyżką cukru kokosowego)
- 3-4 łyżki stewii z erytrytolem
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 1,5 słodkiej gruszki
*Uwaga! Jeżeli wolicie bardziej delikatną, biszkoptową babkę to zamieńcie 30g mąki kokosowej 30g mąki ziemniaczanej
Polewa
- 2 łyżki wody
- 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki)
- 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej lub kokosowej)
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka agaru
Sposób przygotowania
- Jeśli nie mamy musu z jabłek to obrane jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę.
- Wersja biszkoptowa: rozdzielamy żółtka i białka, ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce.
- W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem i żółtka. Łączymy mikserem lub ręczną trzepaczką.
- Obydwie miski łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Stopniowo dodajemy mleko migdałowe i ponownie blenderujemy. Do całego ciasta delikatnie dodajemy ubite białka lub w przypadku babki zbitej zwykłe białka.
- Przekładamy do formy wkładamy do piekarnika (170C, termoobieg).
- Gruszki dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy pestki. 3 Połówki gruszki wkładamy do masy babkowej (po ok. 5 minutach pieczenia), skórką do dołu.
- pieczemy w 170C do suchego patyczka.
- W czasie gdy babka się piecze, przygotowujemy karmelową polewę. W rondelku podgrzewamy cukier kokosowy z dodatkiem 2 łyżek wody. Podgrzewamy ok. 2 minuty, aż cukier się lekko roztopi. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietankę i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy, ściągamy z gazu i przelewamy do słoiczka. Masa powinna zgęstnieć gdy wystygnie.
- Gotową babkę polewamy karmelem lub posypujemy cukrem pudrem (ja robię go ze zmiksowanego w młynku od kawy ksylitolu). Można karmel podawać osobno, żeby każdy dawkował go zgodnie ze swoimi potrzebami:).