Bezglutenowe gofry gryczane z bazylią, sadzonym jajkiem, pesto i rzodkiewką.

Wiosna na dobre zagościła na moim talerzu co również dla mnie oznacza, powrót do niedzielnych treningów, które
w sezonie zimowym przegrały z kocem i kawą. A to z kolei znak, że niedziela z jajem powraca! Uwielbiam jajka i to jeden z tych powodów dla których nie mogłabym być weganką. Zawsze staram się by były to jajka od totalnie szczęśliwych kur. Moje kupuję od znajomej, która ma rodziców na wsi pod Warszawą. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy warto poszukać kogoś kto może dostarczać Wam takowych jajek, to uwierzcie mi, że warto. Nawet jeśli kwestie moralne Was nie przekonują. Takie wiejskie jaja od niezestresowanych kurek smakują jak niebo w porównaniu do tych sklepowych.

Bezglutenowe gofry gryczane
Dzisiaj jajo w towarzystwie gofra. A może raczej gofr wtowarzystwie jaja. Sezon na pyszne warzywa powoli się zaczyna, więc na blogu będzie coraz bardziej kolorowo! Oprócz jaja na gofrze wylądowało własnoręcznie ukręcone masło migdałowe, kozi ser, pesto bazyliowe, które zostało mi z obiadu i najpiękniejsza rzodkiewka! Jest tak piękna, że nie miałam serca jej pokroić, ale oczywiście, Wam polecam pokrojenie. To znacznie ułatwia konsumpcję. To moja propozycja podania gofrów, ale jeśli lubicie inne smaki to zachęcam do eksperymentowania i korzystania z Waszych lokalnych dobroci.  Ja nie mogę się doczekać, gdy spróbuję gofra z botwinką!

Gofry zazwyczaj serwuję na słono, ale jeśli macie ochotę na słodkie, wystarczy, że dodacie więcej słodzidła i mniej (szczyptę) soli. A jeśli nie lubicie sami kombinować, to mogę Wam zdradzić, że następne gofry będą na słodko… I będą na mące kokosowej! Przygotowując dla Was ten przepis stworzyłam ok. 110 gofrów (jak dobrze, że istnieją zamrażarki!) między innymi takie na mące kokosowej. Wyszły całkiem zacnie, jednak nie pasowały do rzodkiewki! Więc, będzie następnym razem.

gofry_16 copy

Uwielbiam to. Jeszcze ciepłe gofry na niedzielne śniadanie, do tego ulubiona kawa lub herbata i nieco inspiracji w postaci nowej książki kulinarnej. Tak spędzone śniadanie ładuje baterie na cały tydzień! A to co zostaje, ze śniadania zabieram następnego dnia do pracy. Taki mój sposób na przedłużenie przyjemności niedzielnych!

Bezglutenowe gofry gryczane

Bezglutenowe gofry gryczane


Składniki

/proporcje na 7 gofrów/

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 60ml oleju – 40ml oleju kokosowego i 20ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Świeże listki bazylii (ok. 7-8g) – ok. 2 listki na jednego gofra
  • 120g mąki gryczanej
  • 40g mąki jaglanej (można zastąpić gryczaną)
    • olej, masło do natłuszczenia gofrownicy

Do podania

  • Zielone, bazyliowe pesto (najlepiej własnej produkcji)
  • masło migdałowe/orzechowe
  • jajko sadzone
  • rzodkiewki i inne warzywa (ogórki)
  • ser kozi

Sposób przygotowania

  1. Pierwsza miska: Jajka wbijamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy mleko roślinne i olej.
  2. Druga miska: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę.
  4. Ciągle mieszając, powoli przesypujemy składniki suche do pierwszej miski. Dokładnie łączymy ze sobą, tak by nie było grudek.
  5. Dodajemy listki bazylii.
  6. Gofrownicę natłuszczamy masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Smażymy gofry, aż będą chrupkie z zewnątrz.

Propozycja podania – smaruję masłem migdałowym, na to kładę ser kozi, a na ser, jeszcze ciepłe, jajko sadzone (dzięki temu, ser się lekko roztapia pod wpływem ciepła jajka). Na jajko pesto i pokrojona rzodkiewka. Smacznego!

 

Bezglutenowe gofry gryczane

9 comments

  1. świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.
    zdjęcia też zachwycają.

    1. To prawda. Gofry zawsze dobrze sprawdzają się na śniadanie:). Cieszę się, że spodobały Ci się zdjęcia! 🙂

  2. Gofry uwielbiam, a że dieta bezglutenowa u mnie na czasie, zapisuję do wypróbowania. 🙂

    1. Super! 🙂
      Mam nadzieje, że przypadną Ci do gustu :).

  3. śliczne zdjęcia robisz 🙂

    ps. zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

  4. Ale pycha! W majówkę zabieram się za gotowanie <3

    1. Plan doskonały <3! Mam nadzieje, że będzie Ci smakowało :)!

  5. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    1. Jak najbardziej polecam!;) Mam nadzieję, żę zasmakują! 🙂 Pzdr, Wiktoria

Skomentuj Fill The Bowl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.