Bezglutenowe racuchy z jabłkami.

Czy tylko ja tak mam, że najlepiej wychodzi mi gotowanie, gdy ani trochę się nie staram? Wstałam rano, zaparzyłam kawę, wyciągnęłam z szafek wszystko co miałam, zmiksowałam i wyszły racuchy. Tak po prostu. Cały dzień więc siedziałam w kuchni próbując je odtworzyć. I wiecie co? Chyba się udało! Racuchy wyszły delikatne i tłuściutkie, ale nadal zdrowe i bezglutenowe! Najlepiej smakowały mi z miodem wielokwiatowym od Miody Wileńskie (pisałam o nim tu), domowym masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Sprawdzi się też z konfiturą. A zamiast jabłek możecie użyć gruszki!

Uwielbiam weekendy za takie właśnie śniadania. W tygodniu mentalnie nie mogłabym sobie pozwolić na takie rozleniwienie, ale gdy przychodzi sobota, zawsze staram się by śniadanie trwało jak najdłużej. W towarzystwie drugiej osoby, lub z gazetą (a raczej tabletem) na stole. Czasem trzeba się nie spieszyć!

racuchy

Składniki:

  • 105g bezglutenowych płatków owsianych (1 szklanka i dwie łyżki)
  • 2 łyżki skrobii (ziemniaczanej lub z tapioki)*
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej (lub orzechowej, ewentualnie ryżowej)
  • 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego i migdałowego)
  • 2 łyżki stewii z erytrytolem
  • 1 łyżeczka agawy (można pominąć)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • olej kokosowy do smażenia

*Tapioka jest bardziej gumiasta

Do podania:

  • Domowe masło orzechowe
  • Miód wielokwiatowy
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka kroimy w cienkie plastry.
  2. Płatki owsiane blenderujemy na mąkę. Dodajemy 2/3 mleka i ponownie blenderujemy.
  3. Dodajemy resztę składników. Wszystkie mieszamy ze sobą w blenderze, o ile pozwala nam na to jego pojemność. Jeśli nie to wykładamy zblenderowane płatki owsiane do miski i łączymy z resztą składników (oprócz jabłek). Dokładnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię z kopiastą łyżeczką oleju kokosowego. Będziemy na niej smażyć racuchy – ich smak zależy w dużej mierze od oleju więc trzeba na bieżąco go dokładać, tak by patelnia nie była sucha (dla średniej patelni, ok. 1 łyżeczki oleju na jedną partię racuchów).
  5. Na rozgrzanej patelni układamy jabłka – ok. 4-5 plasterków. Smażymy minutę. Każdy plasterek osobno kładziemy na cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni.
  6. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty.

racuchy_5 copy

Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym, miodem i cynamonem!

 

Follow my blog with Bloglovin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.