Bezglutenowy spód do pizzy, to było moje kulinarne marzenie od dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego.
Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej?
Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle natrudzić by zdrapać ciasto z formy.
Bezglutenowy spód do pizzy
Składniki
- 150g skrobii z tapioki + 1 łyżka do posypania
- 60g mąki gryczanej niepalonej
- 80ml (1/3 szklanki) ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125ml (1/2 szklanki) mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotowujemy zaczyn: Drożdże wkładamy do miseczki, zasypujemy cukrem i ciepłą wodą (o temperaturze 30-40C). Zostawiamy na ok. 15-20 minut, aż drożdże się aktywują i na górze powstanie piana.
- W garnuszku podgrzewamy mleko roślinne z oliwą z oliwek. Podgrzewamy, aż do zagotowania.
- W malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek).
- Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier lekko posypujemy mąką z tapioki i przelewamy ciasto. Ciasto posypujemy z góry mąką z tapioki (ok. 1 łyżka) tak by móc ręcznie ucisnąć ciasto formując koło.
- Pieczemy w 175C przez ok. 20 minut. Po tym czasie wykładamy na pizzę sos i resztę składników.
14/06/2016 at 11:55
Ostatnio rozmawiałem z koleżanką która nie toleruje glutenu i opowiadała o pizzy 🙂 Osobiście jeszcze nie próbowałem, ale jestem ciekawy, czy jest duża różnica…
14/06/2016 at 15:44
Na pewno jest różnica, ale starałam się by była stosunkowo niewielka ;). Bezglutenowa pizza nigdy nie dorówna tej prawdziwej, pszennej. Jest po prostu inna -ani lepsza, ani gorsza. Po prostu inna ;).
28/06/2016 at 21:04
[…] Przygotowujemy spód z tego przepisu. […]