Burger z cukinii, frytasy i sos czosnkowy.

burger z cukinii

Ten burger stał się hitem w moim domu rodzinnym, a sporo w nim miłośników mięsa.Jest idealnie zbity, wilgotny i aromatyczny. Nie rozpada się, o ile poświęcimy mu trochę czasu i odpowiednio przygotujemy składniki. Do tego frytki z selera (które zazwyczaj bardziej przypominają frytki niż te na zdjęciu. Na zdjęciu widać jak kończy się wpuszczanie do kuchni mężczyzn :)), sos czosnkowy i obiecuję Wam, że nikt nie upomni się o mięso!

Burger

Baza:

  • 1 szklanka cukinii (upchanej!)
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) + woda
przyprawy:
  • 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki przyprawy curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 papryki ostrej, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy
dodatki:
  • 5-6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (1 łyżeczka jeśli dodajemy pomidory w oleju)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 średnia cebula (u mnie czerwona) + 1/2 oleju kokosowego (do smażenia)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • 35 g koziego sera pleśniowego (można zastąpić mozarellą lub brie)
  • 1 łyżka mąki jaglanej (można zastąpić inną bezglutenową)
  • 1 jajko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6-7 listków świeżej bazylii
panierka:
  • ok. 3 łyżki mąki (jaglanej lub innej)
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 2 łyżki sezamu czarnego
1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (tak, żeby zakryć kaszę). Po ok. 5 minutach dodajemy przyprawy. Kaszę gotujemy ok. 10 minut, dolewając wody w razie potrzeby (wody nie powinno być za dużo – tak, żeby dno garnka podczas gotowania było zakryte wodą). Jeżeli po 10 minutach kasza nadal jest bardzo mokra, gotujemy dodatkowe 2-3 minuty.
Kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy oliwę lub/i pokrojone, suszone pomidory.
2. W tym czasie trzemy cukinię – 2/3 szklanki na grubych oczkach, resztę na mniejszych (w zależności od posiadanej tarki, na średnich lub małych oczkach). Cukinię przekładamy na sitko i wyciskamy z nadmiaru wody.
Cukinię zostawiamy na sitku.
3. Siekamy orzechy (możemy część posiekać drobno, drugą część na niego większe kawałki, żeby było co ‚chrupać’). Posiekane orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
Orzechy przesypujemy do miseczki.
4. Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i i smażymy ok.2 minuty. Cukinię przekładamy na patelnię i podrzewamy ok. 5 min na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy do połączenia składników. Smażymy kolejne 2 minuty. Całość przekładamy do miski.
Przekładamy do miski i zostawiamy na 10 minut do wystygnięcia.
5. Dodajemy resztę składników: orzechy, pokrojony ser, bazylie i oregano, czosnek, mąkę, świeżą bazylię i na końcu jajko.
6. Obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy pod przykryciem z każdej strony, aż do zarumienienia.
Uwaga: Zanim wrzucimy całą partię burgerów na patelnię, najlepiej najpierw wrzucić jednego. Jeśli burger będzie się rozwalał, należy dodać dodatkową łyżkę mąki do całej masy.
Sos czosnkowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 2 łyżeczki serka twarogowego typu philadephia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 kropel cytryny
1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgniatamy z solą (najlepiej szerokim nożem) na desce. Mieszamy resztę składników. Podajemy w miseczce.
Frytasy
  • Pół dużego selera
  • dowolne przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, papryka słodka, odrobina kurkumy)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
2. Obieramy selera i kroimy: najpierw na plastry szerokości około 1 cm, później każdy plaster na mniejsze kawałki o kształcie frytek (na grubość około 1 cm, będą wtedy wyglądać jak prawdziwe fryty, w przeciwieństwie to tych widocznych na zdjęciu :)).
3. Mieszamy surowe frytki w misce z ziołami i opcjonalnie olejem.
4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wykładamy frytki i pieczemy w piekarniku aż do zarumienienia (ok. 30min).
 

3 comments

  1. Zdrowy, pyszny burger 😀

  2. Pyszne fyrtasy takie jak lubię .. a burger – koniecznie muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam !

  3. świetny pomysł na burgery! 🙂 do tego ten sos i zdrowe frytki = idealny, smaczny, zdrowy obiad! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.