Czy ja już wspominałam, że uwielbiam lato? Chociaż temperatura jest szalenie wysoka, to tryskam energią i pierwszy raz od dawna wysypiam się w nocy. Jedyne czego mi brakuje, to pieczenie. Niestety, włączenie piekarnika w moim mieszkaniu powoduje nagły wzrost temperatury, którego nie wytrzymuję nawet ja. W każdym razie, zdaję sobie sprawę, że nie każdy dobrze radzi sobie z upałami, dlatego dziś chłodnik! Nie wiem jak Wy, ale ja w dni, gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30C, nie potrafię nic zjeść aż do godziny 18, co nie jest ani zdrowe, ani dobre dla figury – gdy wieczorem dopada mnie głód to zjadam często znacznie więcej niż bym chciała. Na szczęście nie dotyczy to chłodnika, którym zajadam się często w godzinach lunchowo-obiadowych, bo chociaż apetytu brak, to chęć schłodzenia się od wewnątrz wygrywa.
Chłodnik w przygotowaniu jest bardzo szybki, a najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na zmrożenie się sorbetu. Ale bez niego jest nudno, więc ćwiczcie cierpliwość i bierzcie się za sorbet!
Składniki:
Chłodnik
- 2 szlanki bulionu warzywnego
- 1 duży ogórek zielony
- 1 duże awokado (dojrzałe)
- sok z 1 limonki
- 120ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- przyprawy:
- ok. 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
- 1/5 łyżeczki sproszkowanej limonki kaffir
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej mięty (ewentualnie parę listków świeżej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 kropel stewii w płynie lub 1/3 łyżeczki erytrytolu (można zastąpić cukrem trzcinowym lub innym słodzidłem)
Sorbet arbuzowy:
- 1/4 arbuza (po zmiksowaniu potrzeba min. 1 szklanka miąższu z arbuza (wypestkowanego))
- 1 łyżeczka słodzidła lub 10 kropli stewii w płynie
Sposób przygotowania:
Chłodnik
1. Ogórek obieramy ze skóry (nie trzeba bardzo dokładnie, może zostać odrobina skórki), awokado przekrajamy na pół, a po usunięciu pestki wyciągamy z niego miąższ łyżką.
2. Wszystkie składniki (łącznie z ogórkiem i awokado) wrzucamy do garnka i miksujemy ze sobą blenderem.
3. Przelewamy do mniejszych miseczek i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki, lub na całą noc do lodówki.
4. Podajemy z sorbetem z arbuza lub arbuzową kulką (patrz. „Dodatki)
Dodatki
1. Szklankę miąższu z arbuza blenderujemy ze stewią i wkładamy do zamrażarki na min. 3-4 godziny.
// Ewentualnie, za pomocą łyżki do lodów można wyżłobić z zimnego arbuza kulkę i użyć jej zamiast sorbetu.
//Można też posypać chipsami kokosowymi.