Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z wegańską, cytrynową śmietanką.

ciacho marchewkowe

Do ciasta marchewkowego mam ogromny sentyment. Jakiś czas temu, gdy zaczynałam blogować, stworzyłam ciasto marchewkowe. To było pierwsze ciasto opublikowane na blogu, które zostało przyjęte z ogromnym entuzjazmem przez moich (lubiących ‚normalne’ słodkości) znajomych i rodzinę. Za każdym razem gdy przyjeżdzałam do domu musiałam je powtarzać, nie wspominając o wszelkich imprezach rodzinnych. Raz nawet zostałam poczęstowana kawałkiem ciasta z mojego przepisu, który zrobiła moja koleżanka. To wszystko sprawiało, że chciało mi się dalej blogować i dążyć do perfekcji. I prawdopodobnie za sprawą tych zewnętrznych bodźców ponownie stworzyłam ciasto marchewkowe. I chociaż z nazwy niczym od tego poprzedniego się nie różni, to przepis i składniki są dużo bardziej świadome. Bez glutenu. Bez cukru. Bez laktozy.  Idealnie.
Składniki:

Ciasto:

  • 300g migdałów
  • szklanka orzechów wloskich
  • 350 g marchwi (3 spore marchewy)
  • 1 pomarańcza (skórka i miąższ)
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • słodzidło (u mnie 4 łyżeczki stewii)*

 

*(nie polecam używać zielonych liści ze stewii bo mają specyficzny posmak – ja używam stewii z erytrytolem z zielonego listka (dostępna w Tesco)).

wegańska śmietanka:
  • puszka mleka kokosowego (z lodówki)
  • skórka ze świeżej cytryny (1 duża lub 2 małe)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • słodzidło (u mnie 4 łyżeczki stewii i odrobina ksylitolu)

coacho marchewkowe z domi

Przepis:

Ciasto

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200C.
  2. Przygotowujemy dwie miski: jedna na składniki bardziej mokre (tutaj bazą jest marchew), druga na suche (migdały).
  3. Pierwsza miska:  ok. 3 średnie sztuki marchwi myjemy, obieramy i trzemy na średnich oczkach co jakiś czas sprawdzając wagę. Powinno być 350g startej marchewki. Marchew przesypujemy do miski.
  4. Pomarańczę dokładnie szorujemy (czyścimy) i zalewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z pomarańczy uważając, żeby nie zetrzeć białej, wewnętrznej powłoki (jest bardzo gorzka) na jak najmniejszych oczkach. Można również obrać pomarańczę, usunąć białą powłokę i zmiksować skórkę (wtedy dodajemy łyżkę skórki pomarańczy). Skórkę pomarańczy dodajemy do marchwii. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy (ręcznie!) z niej sok do marchwi (razem z kawałkami miąższu pozbawionego białej powłoki). Kawałków pomarańczy nie musi być za dużo, tylko tyle ile zostanie po wyciśnięciu pomarańczy. Należy to zrobić ręcznie – to wyznacznik ilości, gdyż wyciskamy tyle soku ile jesteśmy w stanie (zawsze trochę zostanie go w miąższu).
  5. Czas na drugą miskę: Migdały mielimy na pył w siekaczu (jeśli nasz siekacz jest mały, to najlepiej to robić porcjami po 100g). Migdały przesypujemy do drugiej miski.
  6. Szklankę orzechów włoskich rozdrabniamy nożem na średnie kawałki (mniej więcej ćwiartki, tak żeby były wyczuwalne w cieście). Do miski ze zmielonymi migdałami dodajemy suche składniki: orzechy włoskie, słodzidło, imbir, proszek do pieczenia.
  7. Oddzielamy żółtka od białek. 3 białka ubijamy ze szczyptą soli.
  8. Obydwie miski mieszamy (ręcznie lub łyżką) i sprawdzamy czy masa jest odpowiednio słodka. Jeśli tak, dodajemy żółtka. Jeśli nie – dosładzamy.
  9. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka.

Wegańska śmietanka:

  1. Do zrobienia śmietanki potrzebujemy mleka kokosowego, które się rozwarstwiło na śmietankę (na górze) i wodę (na dole).
  2. Ściągamy górną warstwę mleka kokosowego (zostawiamy tylko wodę!) i ubijamy mikserem. Dosładzamy (u mnie 4 łyżeczki stewii). Dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i skórkę z cytryny (podobnie jak w przypadku pomarańczy nalaży ją wcześniej dobrze oczyścić i zalać wrzątkiem).
  3. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.