Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym, daktylami, orzechami makadamia i wędzonym tofu.

Dzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się to z powtórnym przygotowaniem dania. Niestety, zanim zdążyłam to zrobić, tofu wędzone się skończyło, zrobiłam więc wersję z pesto. No i historia na tym by się zakończyła, gdyby nie to, że tydzień, a może i dwa tygodnie temu odezwała się do mnie na Instagramie pewna nieznajoma z zapytaniem o przepis. A jako, że ja moich czytelników uwielbiam najbardziej na świecie, to obiecałam sobie, że jak tylko będę miała chwilę, to przepis dodam. Oto on!

_DSC5898cukinia z daktylami i sosem pieczarkowym-1

Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym


 

Składniki:

  • 2 średnie lub 1 duża cukinia (1 średnia cukinia na jedną porcję)
  • 1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
  • 250g krojonych pieczarek
  • 4 daktyle
  • 4-6 orzechów makadamia
  • 1/4 – 1/3 kostki tofu wędzonego (polecam z firmy Polsoja, wszystkie inne są jak dla mnie bardzo mdłe)
  • 1/3 łyżeczki oleju kokosowego
    • ewentualnie 1/2 czerwonej cebuli
 przyprawy (można modyfikować):
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki/kolendry
  • szczypta kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta stewii
  • szczypta cynamonu
  • sól/pieprz do smaku
    • można dodać inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki).
  2. Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii 'ujdzie’ woda ; ).
  3. Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki (i opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się zarumienią, a woda z nich wyparuje.
  4. Pomidory kroimy w kostkę (jeśli są już pokrojone to pomijamy), możemy też je zblenderować jeśli lubimy gładkie sosy. Ja zawsze kroję w kostkę, lubię kawałki pomidorów!
  5. Na całość wrzucamy pomidory i doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 minut.
  6. Makaron z cukinii przekładamy na talerz, na cukinię wykładamy sos, posypujemy posiekanymi orzechami i pokrojonym w kostkę tofu.


Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym

4 comments

  1. agniechaaaxd

    <3 bardzo Ci dziękuję 🙂 nie pozostaje mi nic innego, jak w najbliższym czasie wyczarować te pyszności na obiad 🙂 na pewno Cię o tym poinformuję, jak wyszło!

  2. Bardzo ładnie zaprojektowane logo. Świetny pomysł.

    Sałatka również wygląda nieźle 🙂

  3. i na surowo tą cukinię jeść?

    1. Oczywiście! Nie ma nic lepszego niż surowy, warzywny makaron! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.