Dzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się to z powtórnym przygotowaniem dania. Niestety, zanim zdążyłam to zrobić, tofu wędzone się skończyło, zrobiłam więc wersję z pesto. No i historia na tym by się zakończyła, gdyby nie to, że tydzień, a może i dwa tygodnie temu odezwała się do mnie na Instagramie pewna nieznajoma z zapytaniem o przepis. A jako, że ja moich czytelników uwielbiam najbardziej na świecie, to obiecałam sobie, że jak tylko będę miała chwilę, to przepis dodam. Oto on!
Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym
Składniki:
- 2 średnie lub 1 duża cukinia (1 średnia cukinia na jedną porcję)
- 1 puszka pomidorów (krojonych lub całych)
- 250g krojonych pieczarek
- 4 daktyle
- 4-6 orzechów makadamia
- 1/4 – 1/3 kostki tofu wędzonego (polecam z firmy Polsoja, wszystkie inne są jak dla mnie bardzo mdłe)
- 1/3 łyżeczki oleju kokosowego
- ewentualnie 1/2 czerwonej cebuli
przyprawy (można modyfikować):
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki/kolendry
- szczypta kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta stewii
- szczypta cynamonu
- sól/pieprz do smaku
- można dodać inne ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki).
- Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii 'ujdzie’ woda ; ).
- Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki (i opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się zarumienią, a woda z nich wyparuje.
- Pomidory kroimy w kostkę (jeśli są już pokrojone to pomijamy), możemy też je zblenderować jeśli lubimy gładkie sosy. Ja zawsze kroję w kostkę, lubię kawałki pomidorów!
- Na całość wrzucamy pomidory i doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 minut.
- Makaron z cukinii przekładamy na talerz, na cukinię wykładamy sos, posypujemy posiekanymi orzechami i pokrojonym w kostkę tofu.
16/05/2015 at 11:50
<3 bardzo Ci dziękuję 🙂 nie pozostaje mi nic innego, jak w najbliższym czasie wyczarować te pyszności na obiad 🙂 na pewno Cię o tym poinformuję, jak wyszło!
10/06/2015 at 13:59
Bardzo ładnie zaprojektowane logo. Świetny pomysł.
Sałatka również wygląda nieźle 🙂
10/08/2015 at 19:06
i na surowo tą cukinię jeść?
15/08/2015 at 18:47
Oczywiście! Nie ma nic lepszego niż surowy, warzywny makaron! 🙂