Pierniczki! Stęskniłam sie za nimi. Muszę przyznać, że trochę się ich obawiałam, bo to moje pierwsze pierniczki od kiedy jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mój wcześniejszy przepis oparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Czasem jak czytam moje stare przepisy to łapię się za głowę – kto to widział, żeby używać miodu do pieczenia?
Jestem pewna, że dzisiejszego przepisu nie będę się wstydzić za 2 lata ;). Pierniczki te smakiem bardzo przypominają te tradycyjne, ich przygotowanie zajmie Wam 30 minut, a do tego składają się z samych zdrowych składników! Inspiracji szukałam w Against the Grain (o którym pisałam tutaj) jednak jedyne co pozostało z książkowego przepisu to proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis nie był wegański).
Mam nadzieje, że moje pierniczki sprawią, że Wasze święta będą chociaż odrobine zdrowsze! ; )
PS. Niebawem podzielę się z Wami polewą karobową! Muszę ją jeszcze nieco dopracować ; ).
Bezglutenowe i wegańskie pierniczki
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki skrobii z tapioki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru kokosowgo
- 1 łyżka stewii z eytrytolem
- 2 łyżki melasy karobowej
- 70 ml oleju kokosowego
- 80 ml mleka kokosowego (1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku to pieczenia (bez też wyjdzie tylko nieco twardsze)
- 1 pełna łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej lub kupnej BEZ CUKRU np. Kotanyi)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Cukier, stewię, olej i mleko łączymy ze sobą mikserem lub trzepaczką.
- Dodajemy mąkę i resztę składników. Dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i wsadzamy do zamrażarki na 10-15 minut.
- Wyciągamy ciasto partiami, tak by reszta, nieużywana część ciasta była w zimnym miejscu (ciasto bardzo szybko się rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto jest dość delikatne) i wsadzamy do piekarnika.
- Pieczemy 6 minut w 165C (lub aż pierniki się zarumienią).*
*U mnie dokładnie 5 minut 33 sekundy, ale ciężko mi sprezycować dokładnie temperaturę (mam starszy piekarnik, temperaturę ustawia się pokrętłem), dlatego najlepiej pierniczków pilnować i wyłączyć gdy ładnie się zarumienią.
19/12/2015 at 22:41
Witam,
czy zamiast skrobii z tapioki mozna uzyc ziemnaicznej?
Pozdrawiam
22/12/2015 at 21:04
Ciężko mi powiedzieć, bo prawie nie używam mąki ziemniaczanej. Wydaje mi się, że jest ona nieco cięższa, więc głowy za nią nie dam:(.
13/12/2016 at 22:10
Ile pierniczków udało Ci się uzyskać z podanych ilości składników? 🙂
15/12/2016 at 11:12
[…] 2. Ekspresowe pierniczki od Fill the bowl. […]