Ekspresowe pierniczki – wegańskie i bezglutenowe.

Pierniczki! Stęskniłam sie za nimi. Muszę przyznać, że trochę się ich obawiałam, bo to moje pierwsze pierniczki od kiedy jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mój wcześniejszy przepis oparty był na pełnoziarnistej mące pszennej, z dodatkiem miodu (o zgrozo!) i jajek. Czasem jak czytam moje stare przepisy to łapię się za głowę – kto to widział, żeby używać miodu do pieczenia?

Jestem pewna, że dzisiejszego przepisu nie będę się wstydzić za 2 lata ;). Pierniczki te smakiem bardzo przypominają te tradycyjne, ich przygotowanie zajmie Wam 30 minut, a do tego składają się z samych zdrowych składników! Inspiracji szukałam w Against the Grain (o którym pisałam tutaj) jednak jedyne co pozostało z książkowego przepisu to proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis nie był wegański).

Mam nadzieje, że moje pierniczki sprawią, że Wasze święta będą chociaż odrobine zdrowsze! ; )

PS. Niebawem podzielę się z Wami polewą karobową! Muszę ją jeszcze nieco dopracować ; ).

pierniczki_6 copy

Bezglutenowe i wegańskie pierniczki


 

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki skrobii z tapioki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowgo
  • 1 łyżka stewii z eytrytolem
  • 2 łyżki melasy karobowej
  • 70 ml oleju kokosowego
  • 80 ml mleka kokosowego (1/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku to pieczenia (bez też wyjdzie tylko nieco twardsze)
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej lub kupnej BEZ CUKRU np. Kotanyi)

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  2. Cukier, stewię, olej i mleko łączymy ze sobą mikserem lub trzepaczką.
  3. Dodajemy mąkę i resztę składników. Dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i wsadzamy do zamrażarki na 10-15 minut.
  4. Wyciągamy ciasto partiami, tak by reszta, nieużywana część ciasta była w zimnym miejscu (ciasto bardzo szybko się rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto jest dość delikatne) i wsadzamy do piekarnika.
  5. Pieczemy 6 minut w 165C (lub aż pierniki się zarumienią).*

*U mnie dokładnie 5 minut 33 sekundy, ale ciężko mi sprezycować dokładnie temperaturę (mam starszy piekarnik, temperaturę ustawia się pokrętłem), dlatego najlepiej pierniczków pilnować i wyłączyć gdy ładnie się zarumienią.

pierniczki

 

4 comments

  1. Witam,
    czy zamiast skrobii z tapioki mozna uzyc ziemnaicznej?

    Pozdrawiam

    1. Fill The Bowl

      Ciężko mi powiedzieć, bo prawie nie używam mąki ziemniaczanej. Wydaje mi się, że jest ona nieco cięższa, więc głowy za nią nie dam:(.

  2. Ile pierniczków udało Ci się uzyskać z podanych ilości składników? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.