Ekspresowy krem z dynii dla singla


Sama nie wiem od czego zacząć…dopiero co przyjechałam do Kanady. Nie zdążyłam kupić blendera i odwiedzić połowy restauracji, a mój pobyt dobiega końca. Kolejny raz uświadomiłam sobie jak czas szybko mija i jak bardzo kocham Polskę. I wiecie co? Tęsknie za polskim czosnkiem. I twarogiem z powidłami śliwkowymi mojej babci. Zanurzam łyżkę w kremie z dynii. Za oknem wichura. Spoglądam na moją walizkę zastanawiając się, gdzie ja upcham 6 pięknych, głębokich talerzy, 2 słoiki i 3 kubki. I tak jakoś, nie chcę wyjeżdżać, pomimo tęsknoty. Kocham Polskę, ale i Victoria skradła moje serce. Od dwóch dni nie wychodzę więc z kuchni. To jedyna przestrzeń, której jestem pewna.


_DSC4278

Składniki:

(na jedną porcje)

  • 1 szklanka dyni z puszki
  • 1/2  + 1/3 szklanki wody
  • 1/3 średniej cebuli
  • 1 plasterek imbiru
  • 1 łyżka mleka kokosowego + 1/2 łyżeczka/1 do podania
  • 1 łyżka posiekanych orzechów pekan*
  • przyprawy:
    • sól do smaku, 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, szczypta stewii, 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej lub wędzonej)

*Orzechy pekan są niezwykle istotnym składnikiem! Sprawiają, że krem ma wyjątkowy smak. Ostatecznie, można zastąpić orzechem włoskim.

_DSC4288

Przepis:

1. Siekamy imbir i cebulę – imbir najdrogniej jak się da, cebulę w małe kosteczki*

2. Na suchej patelni prażymy orzechy

3. Rozgrzewamy garnek z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego (ok. 1/3-1/2 łyżeczki), tak żeby przysmazyć cebulę i imbir. Wrzucamy wspomnianą cebulę z imbirem na rozgrzany olej i smażymy około minutę ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić garnka.

4. Dodajemy wodę (1/2 szklanki), solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 2 minuty.

5. Dodajemy dynię i przyprawy. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dolewamy wodę (max. 1/3 szklanki).  Gotujemy na wolnym ogniu 1 minutę, ciągle mieszając.

6. Dodajemy 1 łyżkę mleka kokosowego, mieszamy i przelewamy do miski.

7. Przed podaniem polewamy mlekiem kokosowym, prażonymi orzechami i można posypać wędzoną/słodką papryką.

 

_DSC42732

* Chyba, że lubimy duże kawałki cebuli tak jak ja.

Gęstość kremu zależy od dynii, więc cięzko określić dokładną ilość potrzebnej wody.

One comment

  1. jestem ogromną fanką dyni, świetny przepis na krem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.