Flapjack na surowo, czyli zdrowy baton bez pieczenia.

Mieszkając w Anglii nie raz próbowałam zrobić Flapjack’a, czyli owsianego batona popularnego w UK. Flapjack w oryginalnej wersji składa się z masła, płatków owsianych i cukru, a że ja ani cukru, ani masła nie używam, to nie było łatwo. Próbowałam wersji z jajkami, z olejem kokosowym i agawą, ale zawsze coś było nie tak. W końcu sobie odpuściłam, a po 2 latach flapjack do mnie wrócił, całkowicie przypadkiem. Oczywiście daleko mu do oryginału – jest o wiele lepszy, zdrowszy i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga wyszukanych składników, ani piekarnika!

Baton nie wychodzi duży, ale jest tak sycący, że starczy go na 6 porcji, które mogą wydawać się małe, ale sycą na długo!

Składniki:

(na 6 batoników)

Baza:

  • 1 szklanka mieszanki orzechów
    • 1/4 szklanki migdałów,
    • 1/4 szklanki orzechów włoskich
    • 1/4 szklanki orzechów brazylijskich
    • 1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki wirków kokosowych
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki agawy
Dodatki:
  • 4 łyżki słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki jogód goji
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/4 szklanki (garść) orzechów włoskich

Przepis

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.
  2. W tym czasie blenderujemy/siekamy szklankę orzechów i wiórki kokosowe (jak najdrobniej, najlepiej do uzyskania mąki).
  3. Wyciągamy daktyle z wody i blenderujemy. Dodajemy agawę i wszystko razem ugniatamy, aż do uzyskania lepkiej, zbitej masy.
  4. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy i formujemy baton (np. w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce).
  5. Całość wsadzamy do lodówki. Po schłodzeniu można pokroić i zapakować domownikom do pracy/szkoły!

One comment

  1. Toś mnie uratowała, bo ja również ani masła ani cukru. Dziękuje z pewnością zagości niebawem jako szybka przekąska wychodząc ze szkoły na to zimno. Umili mi drogę. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.