Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia.

Tak bardzo marzę o słońcu. Tak bardzo. Mam dość biegania wpatrując się w białą ścianę na siłowni. Mam ochotę pobiegać po lesie i zapomnieć na godzinę o wszystkich obowiązkach. Pocieszam się więc jak mogę przesiadując w kuchni, mieszając ciasto na chleb i rozgrzewając zmarznięte dłonie przy ciepłym piekarniku.

Ten chleb to zasługa pewnej blogerki, którą poznałam dzięki codzisw.menu. Jak się okazało, ostatnio przeszła na dietę bezglutenową i potrzebowała dobrego przepisu na chleb! Niestety, nie mogłam jej poratować bo chleba raczej nie jadam. Omlety, pankejki, naleśniki, jaglanki, szakszuki… To moje ulubione śniadania! Ale jako, że lubię wyzwania to się go podjęłam! Po lekturze „Against the grain” Nancy Cain, tworzenie bezglutenowych wypieków jest dla mnie wręcz przyjemnością. Dzięki niej zaczynam powoli rozumieć technikę bezglutenowego pieczenia i planuję niebawem jakiś post na ten temat, żebyście i Wy mogli kucharzyć bez glutenu i bez gumy ksantanowej (kiedyś niestety myślałam, że jest ona konieczna).

Mój dzisiejszy chlebek wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Rośnie w nocy, gdy wszyscy grzecznie śpią. Co prawda potrzebuje 2 godzinek rano na ponowne wyrośnięcie, ale jak dobrze zorganizujecie sobie poranek (np. wstaniecie o 7, przemieszacie chleb i wskoczycie ponownie do łóżka na małą, poranną drzemkę) to chlebek zdąży wylądować na śniadaniowym stole! ; )

Wegański i bezglutenowy chleb

Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia


 

Składniki

  • 250g mąki z tapioki
  • 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 375ml (1 i 1/2 szklanki) mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego oleju/masła)
  • 1 łyżka drożdży instant w proszku
  • 1 łyżeczka agawy/cukru (w wersji niewegańskiej miodu)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki puree ze słodkiego ziemniaka
  • 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania

  1. Mąki mieszamy z solą i wrzucamy do malaksera lub siekacza z dużym kielichem.
  2. W garnuszku podgrzewamy 1 szklankę mleka i olej. Wyłączamy gdy zacznie się gotować.
  3. Mąkę zalewamy mlekiem z olejem i łączymy w malakserze. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. W osobnej miseczce uaktywniamy drożdże mieszając je z ciepłą (niewrzącą) wodą i miodem. Zostawiamy na 15 minut.
  5. Gdy masa mączna lekko ostygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy i miksujemy. Dolewamy resztę mleka i słodkiego ziemniaka. Ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy nasiona chia i lekko mieszamy, tak by równomiernie się rozprowadziły (tutaj już nie miksujemy!).
  6. Przelewamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Weźcie to pod uwagę wybierając wielkość miski.
  7. Rano wyciągamy miskę z lodówki i po przemieszaniu gumową łopatką, zostawiamy jeszcze na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 190C.
  9. Naczynie (keksówkę lub garnek żeliwny) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę, pieczemy do zarumienienia skórki i suchego patyczka na termoobiegu (ok. 40 minut).
  10. Jeżeli chleb za bardzo przypieka się z góry, a w środku jest jeszcze mokry to najlepiej wyciągnąć go z naczynia (gdy już się uformuje) razem z papierem do pieczenia i piec solo.

Wegański i bezglutenowy chleb




Pieczywo bez glutenu

11 comments

  1. masło nie jest wegańskie!

    1. Prawda to! Składnikiem jest płynny olej i zostawiam każdemu dowolność w wyborze. Najbardziej polecam bezzapachowy olej kokosowy. Raz robiłam na oleju koko i był super. Drugi raz dodałam odrobinę masła klarowanego, bo olej koko mi się skończył i też wyszło fajnie. Każdy powinien dostosować przepis do swojej diety. Ale jeżeli Tobie przeszkadza te masełko w nawiasach to oczywiście je usunę ;).

  2. Trzeba chleb mieszać w malalserze czy mozna ręcznie, łyżką?

    1. Magdo, nie wiem czy Ci się uda uzyskać tak jednolitą konsystencję mieszając ręcznie. Jest szansa, że się uda, aczkolwiek nie próbowałam :). A może masz dostęp do blender ręcznego? Jeśli tak to możesz go użyć w ostatniej fazie (po dodaniu mleka i puree z batata). Ważne by nie przemiksować ciasta, bo wtedy skrobia straci swoje właściwości wiążące. Koniecznie daj znać jak wyszło! ; )

  3. Czy można czymś zastąpić tapiokę?

    1. Niestety nie. Cały myk w tapioce, która (po zalaniu ciepłym mlekiem) nadaje chlebkowi glutenowej konsystencji :).

  4. […]  CHLEB Z BATATEM I NASIONAMI CHIA OD „FILL THE BOWL” […]

  5. […] Znakomicie smakuje na bezglutenowym, domowym pieczywie takim jak ten chleb. […]

  6. Witam, Czy drożdże można zastąpić soda i ile można dać sody?

    1. Aniu, drożdże i soda to dwa zupełnie inne produkty spożywcze, które w kuchni mają inne zastosowanie. Niestety nie można zastąpić drożdży sodą. Pozdrawiam, Wiktoria

  7. Serio znowu ten gluten, tak wszyscy się go boją?
    Chyba że w tych czasach co druga osoba ma alergię.
    Od glutenu grube nie będziecie na pewno

Skomentuj Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! - Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.