Leniwa sobota, pora obiadowa. Rodzina w komplecie, co oznacza czterech głodnych osobników – dwóch prawdziwych mięsożerców, którzy domagają się mięsa, oraz my, którzy od sztuki kurczaka wolimy sztukę cukinii. I tak oto powstał obiad łączący te dwa różne światy – totalnie pyszny i do zrobienia w kwadrans – dla niego i dla niej; dla wegan i mięsożerców – dla każdego.
Składniki:
- 80 g + 20 g migdałów
- 150 g bezglutenowego makaronu gryczanego
- 1 średnia cukinia lub połowa dużej (ok. 350 g)
- 20 g bazylia
- 2 duże ząbki czosnku (lub 3 średnie)
- 1 łyżka cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub inny. Można też zastąpić oliwą)
- 1/3 łyżeczki soli
- świeży pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia)
Wersja z kurczakiem:
- dwie piersi z kurczaka + przyprawy (szczypta: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki: papryka słodka, czosnek, papryka ostra, bazylia)
Przepis:
- Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą lekko przyrumienione.
- Gdy migdały są gotowe, możemy przejść do robienia pesto: w siekaczu rozdrabniamy 80g migdałów, 2 duże ząbki czosnku i bazylię. Dodajemy oliwę, 1 łyżkę cytryny, 1/3 łyżeczki soli i odrobinę świeżego pieprzu (lub szczyptę pieprzu w proszku).
- Na rozgrzaną z olejem kokosowym patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Cały czas mieszając nastawiamy makaron.
- W osolonej wodzie gotujemy makaron, aż będzie al dente – u mnie było to 7-8 minut.
- Wersja z kurczakiem – myjemy kurczaka i kroimy w kostkę. Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju kokosowego) i go doprawiamy. Kurczaka smażymy ok. 10-15 minut, aż będzie miękki (można przekroić kawałek i sprawdzić czy w środku jest upieczony)
- Makaron odcedzamyna sitku, polewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na której smażyła się cukinia (Jeżeli dla wszystkich robimy wersję z kurczakiem to wkładamy go na patelnię razem z makaronem. W przypadku mieszanych preferencji, kurczaka wykładamy każdemu na talerz osobno).
- Smażymy ok. 5-7 minut, aż makaron się zarumieni (makaron musi być al dente, inaczej się będzie rozpadać).
- Wyłączamy ogień; na patelni i mieszamy makaron z pesto.
- Mielimy 20 g migdałów i posypujemy potrawę. Przekładamy na talerzyki. Można udekorować kawałkami suszonych pomidorów lub/i prażoną dynią.
- Najlepiej smakuje w towarzystwie rukoli i roszponki!
22/09/2014 at 08:24
mmm… pyszna propozycja makaronu!