Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami.

Jagielnik na zimno

Ostatnie dni rozpieszczają tak bardzo – słońce,  idealna temperatura i truskawki. W takie dni, zaraz po śniadaniu wsiadam na rower, odwiedzam pobliski targ i nie wracam bez łubianki truskawek! Taki mały rytuał, a sprawia, że cały dzień jest bardziej przyjemny. Kupno dużej ilości truskawek zawsze jest motywacją do eksperymentowania – gdy mam ich w domu garść to szkoda mi każdej jednej, a gdy truskawek jest parę kilo, to łatwiej puścić wodze fantazji. I tak powstała galaretka, a pod nią kremowy jagielnik.

Z jagielnikiem znamy się stosunkowo od niedawna, a ten na zimno to dla mnie całkowita nowość, jednak bardzo szybko się polubiliśmy. Obecnie, to chyba moje ulubione ciasto, zaraz po snikersie. Jagielnik, przypomina mi czasy, gdy serniki były moją codziennością, a twaróg lądował na mym talerzu przynajmniej raz na dzień. Kasza jaglana jest tu delikatnie wyczuwalna, ale za sprawą mleka kokosowego, jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie bez problemu nabyć w Carrefourze lub Rossmannie, ale jeśli nie potraficie znaleźć jej w swojej okolicy to równie dobrze sprawdzi się ksylitol (jest mniej słodki, więc musicie dobrać proporcje na smak). Smacznego!

Jagiielnik_92 copy

 

Jagielnik na zimno z truskawkami


Składniki

/Na małą tortownicę/

Spód

  • 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 140g (1,5 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych*
  • 2 świeże daktyle (wypestkowane)
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka stewii z erytrytolem
  • *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten

Masa jaglana

  • 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej
  • 500ml (2 szklanki) wody
  • 500ml (2 szklanki) mleka kokosowego
  • 60ml syropu z agawy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Galaretka

  • 450g truskawek (bez szypułek)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki stewii z erytrytolem
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki agar agar +4-5 łyżek wody

Sposób przygotowania

  1. Spód: Do malaksera wrzucamy płatki owsiane i drobno rozdrabniamy. Dodajemy resztę składników i łączymy ze sobą. Wykładamy na spód tortownicy.
  2. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Przesypujemy do dużego garnka i zalewamy dwoma szklankami wrzątku (najlepiej odmierzyć 2 szklanki i zagotować je w osobnym garnuszku. Odmierzanie wrzątku może źle się skończyć ; )). Gotujemy na wolnym ogniu, aż do wyparowania wody.
  3. Gdy woda wyparuje dodajemy szklankę mleka kokosowego. Ponownie gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania mleka. Dodajemy kolejną szklankę mleka, gotujemy 1-2 minuty, dodajemy resztę składników i wszystko blenderujemy (blenderem ręcznym).
  4. Masę jaglaną przelewamy na spód i zostawiamy do wystygnięcia. Po bokach, można wbić połówki truskawek – środkiem truskawki skierowanym na zewnątrz.
  5. Na koniec, robimy galaretkę: truskawki myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cytrynę, stewię z erytrytolem. Gotujemy 20 minut. Wywar przelewamy przez sitko, tak by pozbyć się truskawek. Sam wywar wlewamy z powrotem do garnka i stawiamy na gazie. Agar agar mieszamy w szklance z 4-5 łyżkami zimnej wody, dodajemy do gotującej się wody truskawkowej, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu (powinno się gotować min. 30 sekund), wyłączamy gaz.
  6. Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy do lodówki – 30 minut powinno wystarczyć, żeby galaretka się ścieła.

8 comments

  1. Fajny przepis

    1. Bardzo się cieszę się, że Ci się podoba!

  2. Wygląda świetnie! Pytanie czym można zastąpić stawię i daktyle?

    1. Joanno, stewię z erytrytolem możesz zastąpić innym słodzikiem – np. ksylitolem, albo zwykłym cukrem jeśli używasz. Będziesz musiała tylko słodzić do smaku, bo zarówno ksylitol jak i cukier są dużo mniej słodkie niż stewia z erytrytolem. Świeże daktyle możesz zastąpić suszonymi daktylami (myślę, że 4 sztuki wcześniej namoczone w wodzie wystarczą), albo kawałkiem banana (1/3 dużego banana). Można też poeksperymentować z suszonymi śliwkami :). Z daktylami jest jednak najlepsze :). Pozdrawiam, Wiktoria

      1. Niestety, na diecie Low FODMAP nie można jeść ani ksylitolu, daktyli ani suszonych śliwek. Ale banany i zwykły cukier jak najbardziej! 🙂
        Dziękuję za odpowiedź.

  3. Czy mogę użyć innego mleka roślinnego niż kokosowe? proszę o odp! 🙂

    1. Marto, nie odpowiem Ci jednoznacznie na to pytanie ; ). Mleko kokosowe ma to do siebie, że ma stosunkowo mało wody, a dużo tłuszczu, dzięki czemu jagielnik jest bardziej kremowy. Możesz spróbować z innym mlekiem roślinnym, jednak nie jestem w stanie Cię zapewnić, że konsystencja jagielnika będzie taka jak być powinna :(. W każdym razie, trzymam kciuki za udane eksperymenty! Pozdrawiam, Wiktoria

  4. Bardzo chętnie bym sobie zjadł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.