Jaglanka z mango, limonką i mlekiem kokosowym

Kasza jaglana na słodko, czyli jaglanka, jest mi bardzo bliska. Kiedyś nie wyobrażałam sobie tygodnia, bez owsianki rano. Ba. Czasem i dwa dni stanowiły trudność. Gdy dwa lata temu przechodziłam na dietę bezglutenową, ciężko było mi sobie wyobrazić stosowanie takiej diety dłużej niż przez miesiąc – i wtedy z pomocą przyszła jaglanka, w której zakochała się cała moja rodzina. Teraz to wręcz tradycja, że gdy przyjeżdzam do domu, to robię na śniadanie jaglankę. I ktoś z Was może zapytać, czy nam się jeszcze to nie znudziło…a no nie! W jaglance, najwpanialsze jest to, że się nigdy nie nudzi! Ilość kombinacji smakowych jest wręcz nieskończona co sprawia, że za każdym razem może ona smakować inaczej.

To nie jest pierwsza jaglanka na moim blogu, wcześniejszą z jabłkiem i cynamonem możecie znaleźć tu. Dzisiaj jaglanka z mango i limonką, ale równie dobrze zamiast limonki smakuje z wodą różaną. Zamiast liczi możecie dodać banana. Ja polałam ją melasą z daktyli, czasem zamiast melasy posypuję ją pestkami granatu i polewam miodem. Smacznego!

Składniki:

/na dwie duże porcje/

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego
  • 4 daktyle
  • 5-6 liczi (można zastąpić bananem)
  • dojrzałe mango
  • 1 łyżeczka stewii
  • 1/3 szklanki posiekanych na duże kawałki orzechów (migdały, nerkowce i 3 orzechy brazylijskie)
  • 1/3 limonki + dwa razy 1/4 do dekoracji
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania każdej porcji (opcjonalnie)
  • melasa z daktyli (opcjonalnie)

* Limonkę można zastąpić łyżeczką wody różanej, a stewię można pominąć i ewentualnie dosłodzić miodem przed podaniem.

 

IMG_2641jaglanka-2 Przepis:
  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy około 1-2 minuty pod zimną wodą.
  2. Obieramy liczi i pozbywamy się pestki. Liczi kroimy na ćwiartki. Kroimy mango w podłużne paski, póżniej jeszcze na 2/3 mniejsze kawałki (takie jak na zdjęciu).
  3. W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy kaszę. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż do wyparowania wody.
  4. Gdy woda wyparuje, dodajemy 4-5 łyżek mleka kokosowego (najpierw 4 łyżki, jeżeli kasza jest nadal zbyt sucha, dodajemy 5-tą), pokrojone daktyle, pokrojone i wypestkowane liczi i stewię. I gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 1-2 minuty.
  5. Wyłączamy gaz. Dodajemy orzechy, wyciskamy 1/3 limonki i mieszamy.
  6. Przekładamy do miseczek i posypujemy kokosem (można pominąć), układamy mango i dekorujemy ćwiartką limonki.
  7. Możemy podać z granatem i miodem lub melasą z daktyli.

IMG_2652jaglanka

Moja rodzina uwielbia jaglankę z serkiem wiejskim. Ja nabiału staram się unikać, ale jeśli ktoś lubi serek to polecam spróbować.

IMG_2654jaglanka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.