Karmel. Ze słodkiego ziemniaka.

Karmel chodził mi po głowie od dłuższego czasu. A dokładniej, to marzyła mi się tarta, z bananami, orzechami pekan i właśnie – karmelem. A, że potrzeba matką wynalazku, to w końcu, doczekałam się karmelowej weny.

Sama nie wiem co było pierwsze – pomysł na karmel, czy widok batatów w Biedronce. Kiedyś, przeglądając Bon Appetit, natknęłam się na warzywny karmel. Jako, że składników w domu nie miałam to sobie odpuściłam, ale jak widać, myśl ta zakotwiczyła się gdzieś głęboko w moim umyśle i tylko czekała na impuls, który ją rozbudzi. Może tym impulsem był widok batatów w sklepie, a może jednak to bataty skojarzyły mi się z karmelem inicjując kreatywny proces twórczy dążący do powstania pomysłu na zrobienie karmelu?

Niemniej jednak, powstał karmel. To fakt. Karmel o posmaku ziemniaka słodkiego, którego posmak jest na tyle delikatny, że stanowi jego atrakcyjne uzupełnienie. Może i nie będzie nadawał się on do kawy, ale dzisiaj, jadłam z tymże karmelem jaglankę i była wspaniała. Jaglanki, placuszki, naleśniki, piernikowe ciasta – będą z nim smakować obłędnie. I wiecie co? Zaraz chyba spróbuję zrobić karmel z marchewki….

IMG_2869karmel z batata-3

 

Z jednego ziemniaka wychodzi pół malutkiego słoiczka jak na zdjęciu powyżej. Mało? Może i tak, ale karmel jest bardzo intensywny i nie trzeba go użyć dużo by wzbogacić danie. Można od razu zrobić z większej porcji, ale najlepiej taki karmel zrobić przy okazji przygotowywania innego dania z batatów (np. pizzy, kremu albo Gnocchi z batatów).

Karmel można zrobić z cukrem kokosowym (lub trzcinowym) lub w wersji bardziej 'wytrawnej’ (która, jednakże, w dalszym ciągu jest słodkawa) bez cukru. Wersja wytrawna będzie idealnie pasować do Gnocchi, albo jako słodkawy sos do burgerów.

Składniki:
  • 1 słodki ziemniak
  • woda (1/3 szklanki x 3)

w wersji słodkiej:

  • 10 łyżeczek cukru kokosowego
Przepis:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

2. Ziemniaka dokładnie myjemy i pieczemy w 200C, aż zrobi się miękki. Gdy zrobi się miękki, wyciągamy ziemniaka i odstawiamy do ostygnięcia (nie wyłączając piekarnika)*

*można to robić przy okazji pieczenia np. ciasta.

3. Obieramy ziemniaka, kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy 1/3 szklanki wody i pieczemy, aż do wyparowania wody (ok. 30 minut). Jeżeli robimy wersję słodką, to przed włożeniem do piekarnika, posypujemy ziemniaka 1 łyżeczką cukru kokosowego.

4. Gdy woda wyparuje, wyłączamy piekarnik i przekładamy batata do rondelka. Zalewamy kolejną partią wody (1/3 szklanki) i gotujemy aż do wyparowania wody. W wersji słodkiej: dodajemy po 1 łyżeczce cukru co jakieś 10 minut (2 ostatnie łyżeczki cukru dodajemy w punkcie 7).

5. Gdy woda odparuje, dodajemy ostatnią partię wody. Na tym etapie, batat powinien być już w formie 'papki’/kremu. Gdy ostatnia partia wody wyparuje, wyłączamy palnik.

6. Batata przegniatamy przez sito do osobnego rondelka (to co zostanie z zewnętrznej strony sitka też można wrzucić do rondelka). Resztkę batata, która nie przeszła przez sito, przeciskamy do rondelka  przez cienką ściereczkę kuchenną/gazę. (To co zostanie w szmatce, można po doprawieniu użyć jako dip, albo zrobić z tego placki, pizzę, gnocchci – więcej szczegółów wkrótce : ))

7. Przetartego w rondelku batata gotujemy ok. 3 minuty z 2 łyżeczkami cukru kokosowego, lub aż do uzyskania gęstej, karmelowej konsystencji.

3 comments

  1. Wow na taki pomysł bym nie wpadła! Karmel z batata, hm ;> Brzmi wspaniale i pewnie tak smakuje 😀

    1. Smakuje bosko, nie da się ukryć : ).

  2. […] z domowym masłem orzechowym. Wybornie też smakuje z karmelem z batatów lub masłem orzechowym i daktylami. Z resztą, każdy powinien sam znaleźć swoje ulubione […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.