Lemon curd trochę inaczej. Bez masła, ale za to z ksylitolem!

Jakoś nigdy nie przepadałam za lemon curd. Ani to dżem, ani budyń… W sumie to nawet z niczym konkretnym mi się nie kojarzy, dlatego ciężko było mi stwierdzić czy pasuje do wielkanocnych wypieków. Zrobiłam, spróbowałam i dalej między nami nie iskrzyło. No po prostu, brakowało tego czegoś! I, gdy w końcu to coś odryłam, słoiczek znikł. Nie mogę powiedzieć Wam czym jest „to coś” bo wyda się moja mazurkowa niespodzianka, ale na pewno nie będziecie żałować tego połączenia! Mazurek pojawi się na blogu w weekend, ale Wy już dziś możecie dogodzić sobie cytrynowym słoiczkiem. Może między Wami zaiskrzy od razu?

Tradycyjny lemon curd robi się na maśle i cukrze. Mój jest nieco zdrowszy bo na oleju kokosowym i z ksylitolem zamiast cukru. Znakomicie sprawdzi się jako polewa na babce wielkanocnej, ale także na mazurku!

lemon curd

Lemon curd


 

Składniki

  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 9 łyżek ksylitolu
  • 2 duże cytryny lub 3 małe (najlepiej ekologiczne)*
  • 2 żółtka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką.
  2. Ścieramy skórkę z cytryn na tarce i wyciskamy z nich sok (zrobiłam to za pomocą wyciskarki do cytrusów).
  3. Olej kokosowy rozgrzewamy w garnuszku (na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej), dodajemy skórkę z cytryny, ksylitol i chwilę podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu.
  4. 2 Jajka rozbijamy do szklanki. Do osobnej szklanki wbijamy żółtka (z kolejnych 2 jajek).
  5. Energicznie mieszając trzepaczką dodajemy jajka, po chwili żółtka. Dokładnie mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 sekund.
  6. Odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy do słoika.

 

6 comments

  1. […] Lemon curd – wegański* lub według tego przepisu (Klik) […]

  2. Czy lemon curd nadaje się do zapiekania, np. na tarcie? Czy wyłącznie do jedzenia na zimno? Już raz robiłam tartę cytrynową z bezą na wierzchu i ładnie wszystko wyszło, ale chciałabym wypróbować tym razem Twoj przepis na lemon curd 🙂

    1. Cześć Paula! Powiem szczerze, że do tej pory nie próbowałam lemon curd w wersji pieczonej, więc ciężko mi powiedzieć. Myślę, że może wyjść z tego coś na wzór budyniu. Kiedy chcesz przygotować tartę? W środę wracam do domu i chętnie dla Ciebie przetestuję takie zastosowanie lemon curd :).

      1. Jutro, więc jeszcze się zastanowię czy ryzykować czy nie 😉 dziękuje bardzo, to miłe! Jakby co mogę się podzielić bezglutenową wersją kruchego spodu

        1. Nie ma co ryzykować! Majówka jest tylko raz w roku ; ). I oczywiście bardzo chętnie poznam Twój sposób na bezglutenowy, kruchy spód! 🙂

  3. Jako wielka fanka lemon curd myślałam o zastosowaniu zamiennikow „dla zdrowotnosci „, właśnie ksylitolu i oleju kokosowego. Trafiłam na ten blog, skorzystałam, dzięki wielkie. Dzielę się uwagami. Dla mnie wyszedł zbyt mało słodki i lekko gorzkawy w porównaniu do tego z mojego idealnego przepisu. Spokojnie można dać więcej ksylitolu i raczej jednak nie gotować. Uzyskać gęstość w odpowiednio długiej kąpieli wodnej, może uniknie się goryczki że skórki. Ostatnia sprawa to przetarcie przez sitko przed wlaniem do słoika . Masa jest gładka i bez tej starej skorki, która jest przecież źródłem goryczki. Jogurt z dodatkiem lemon curd…mmmmmmm. Pycha!

Skomentuj Fill The Bowl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.