Bezglutenowa lodowa kanapka (a raczej ciastko!) z lodami miodowymi.

Lody, lody, lody.
To jeden z tych jadalnych wytworów ludzkich, których nie potrafię sobie odmówić. Mogę nie jeść jogurtów, twarogu i krowiego mleka, ale lody (i ser kozi <3) parę razy w roku muszę zaliczyć! I nie jest w stanie mi nikt wtedy przemówić do rozsądku, nie przekona mnie nawet wizja zapalenia gardła. Jak mam ochotę na lody, to wsiadam na rower i w tajemnicy przed rodziną pędzę do ulubionej lodziarni. Moje pierwsze lodowe uzależnienie to było Ben&Jerry’s. Uwielbiałam te lody do tego stopnia, że chciałam je sprowadzić do Polski! Na szczęście dla mnie się nie udało, bo źle by się to skończyło dla mojej figury. Ktoś chyba wyczuł mój czuły punkt. Gdy dostałam propozycję stworzenia czegoś dobrego z lodami Pura Vida, nie mogłam odmówić z trzech powodów: Pierwszy już znacie. Drugi jest taki, że bardzo mało jest na rynku polskim lodów bez cukru. Miodowe („Honey, Honey”) od Pura Vida są słodzone tylko miodem i bardzo doceniam ten fakt. Po trzecie, lody te są bezglutenowe, nie są genetycznie modyfikowane, powstają w niewielkim estońskim miasteczku z fińskiego mleka.

Mam nadzieje, że w ich ofercie pojawią się też jakieś lody wegańskie (nie wiem czy wiecie, ale już nawet Ben&Jerry’s doczekały się wegańskiej wersji;)), ale to pewnie bardzo przyszłościowa sprawa. Póki co, cieszę się, że rynek lodowy w Polsce rośnie w siłę. A Wy, wypatrujcie kolorowego samochodu Pura Vida, bo mają lody w bezglutenowym wafelku!

lodowa kanapka

Bezglutenowa lodowa kanapka


 

Składniki

Ciastko

  • białka z 2 dużych jajek
  • 60g orzechów włoskich i migdałów
  • 50g cukru kokosowego + do posypania
  • 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem
  • 40g kakao
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Środek

  • ulubione lody (użyłam lodów miodowych Pura Vida – moim zdaniem idealnie pasują!)

Sposób przygotowania

1.W siekaczu rozdrabniamy orzechy (na mąkę), dodajemy cukier i ponownie rozdrabniamy.

2. Dodajemy resztę składników, miksujemy.

3. Surowe ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki (na ok. 15 minut). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.

4. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka (6 sztuk!).

lodowa kanapka5. Możemy posypać je z góry dodatkowo cukrem kokosowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 17-19minut.

6. Ciastka studzimy na kratce. Jeśli ciastka ładnie wyrosły to przekrajamy niczym bułeczki i wypełniamy łyżką ulubionych lodów.

lodowa kanapka

Lody Pira Vida

 

2 comments

  1. ciekawy przepis 🙂 lubię takie nietuzinkowe nowinki słodkościowe 🙂

  2. Wszystko co z lodami jest pyszne, na pewno wyprobuje przepis 😀

Skomentuj Karmel-itka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.