Pisząc to siedzę na lotnisku w Nowym Orleanie czekając na upragnione słońce. Środek nocy, w tle wyjątkowo irytujące świąteczne melodie i stukot walizek na kółkach. Wykończona i głodna, ale szczęśliwa, bo oto rozpoczyna się moja kulinarna podróż marzeń. Nowy Orlean intrygował mnie od dawna, a o tutejszym jedzeniu słyszałam wiele dobrego. Zanim to zweryfikuję to się jeszcze trochę nasiedzę na tym lotnisku, dzieląc z się z Wami pysznym i szybkim pomysłem na obiad.
Makaron shirataki przygotowywałam wiele razy, ale zawsze wychodził mdły i bezpłciowy…aż do pewnego zapracowanego dnia, kiedy to nie miałam czasu by pójść do sklepu po makaron ryżowy (a miałam ochotę na coś tajskiego). Wykorzystałam więc makaron ze słodkich ziemniaków (bardzo podobny w konsystencji do shirataki i również bezkaloryczny).
Składniki:
- ok. 100g gotowego makaronu shirataki lub z batatów/słodkich ziemniaków (np. taki)
- 3-4 łyżki mleka kokosowego (min. 70% kokosu)
- tofu (80-100g)*
- olej kokosowy (ok. 1/3 łyżeczki)
- 1/4 średniej cebuli
- cukinia, seler i/lub czerwona papryka
- przyprawy:
- świeża natka pietruszki
- ząbek czosnku
- dwa plastry korzenia imbiru
- sól, curry, słodka papryka, sproszkowana ostra papryka (tylko do tofu)
- ćwiartka limonki
- opcjonalnie:
- parę prażonych orzechów nerkowca/ziemnych
- 1 łyżeczka sosu rybnego.
Przepis:
- Zaczynamy od przygotowania składników – Tofu kroimy w kostkę i doprawiamy (odrobina soli, słodkiej i ostrej papryki i curry) . Plasterki imbiru kroimy najdrobniej jak się da (w drobną kosteczkę) i rozcieramy widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego.
- Bezpośrednio na olej wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę imbir i rozgnieciony czosnek. Smażymy 20-30 sekund.
- Dodajemy pokrojone w kostkę tofu (ewentualnie kurczaka) i smażymy aż będzie lekko przysmażony z każdej strony.
- Odsuwamy tofu (kurczaka) na bok (na patelni) i dodajemy resztę składników. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zrobi się miękka, a seler lekko przyrumieni.
- Pod koniec smażenia dodajemy makaron. Smażymy kolejną minutę i dodajemy mleko kokosowe.
- Całość posypujemy orzeszkami i dekorujemy pietruszką. Podajemy z ćwiartką limonki.