Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf}

makaron ryżowy z truskawkami

Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To także moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak makaron z truskawkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie wraca wtedy jeden kadr – babcia, działka, dużo zieleni i talerz wspomnianego wcześniej specjału. Na stole babcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie.

makaron z truskawkami

Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (niestety po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie!

Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam je pałaszować w zeszłym roku, po wspólnym gotowaniu z Małgosią (Minta Eats) w ogrodzie społecznym na BioBazarze. Kwiat szczypiorku dodaje odrobiny pikantności do dania, ale nie martwcie się jeśli nie macie go w ogrodzie – danie doskonale smakuje ze świeżą miętą, którą znajdziecie w każdym sklepie!

makaron z truskawkami

Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi.


Składniki:

Makaron

  • Opakowanie makaronu ryżowego (grubego!)

Sos

  • 400g truskawek + parę sztuk do dekoracji
  • 185ml mleka kokosowego*
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stewii z erytrytolem
  • 1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • listki mięty do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

*Jeśli chcecie by sos nie był bardzo kremowy, dodajcie odrobinę mniej mleka kokosowego

Kokosowa śmietanka

  • schłodzona puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka stewii z erytrytolem (lub ksylitol do smaku)
  • laska wanilii (opcjonalnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

Chipsy kokosowe

  • 1 szklanka płatków kokosowych (część można zastąpić płatkami migdałów)
  • 2 łyżeczki stewii z erytrytolem

Opcjonalne dodatki

  • roztopione masło
  • stewia z erytrytolem/ksylitol do posypania z góry

Sposób przygotowania

  1. Nastawiamy wodę na makaron. Przygotowujemy go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Ziarenka przekładamy do wysokiego naczynia lub wysokiego garnka.
  3. Z lodówki wyciągamy mleko kokosowe. Odwracamy je do góry dnem i otwieramy. U góry (czyli na dole;)) powinna powstać warstwa wodna – wylewamy ją i zostawiamy samą kokosową śmietankę.
  4. Śmietankę dodajemy do garnka z ziarenkami wanilii. Miksujemy/ubijamy przez chwile dodając słodzidła. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowań.
  5. Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe. Gdy lekko się zarumienią, zasypujemy stewią z erytrytolem, energicznie mieszamy i ściągamy z palnika. Zostawiamy do ostygnięcia. *
  6. Odmierzamy mleko kokosowe. Do osobnej szklanki odlewamy 2-3 owego mleka, które mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w mleku.
  7. Na osobnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy 300g pokrojonych (wystarczy na pół) truskawek. Smażymy tak 1-2 minuty, po tym czasie rozbijamy je widelcem, dodajemy słodzidło i  mleko kokosowe (czyste mleko,  bez skrobi). Po ok. 10 minutach gotowania, dodajemy kolejne 100g truskawek (przekrojonych na pół). Gotujemy kolejną minutę i dodajemy mleko ze skrobią. Gdy sos zrobi się gęsty, ściągamy z ognia.
  8. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Można polać roztopionym masłem. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno.

*Najepiej przełożyć je do innego naczynia, gdy lekko ostygną, a patelnię zalać wodą. Erytrytol bardzo mocno przywiera do patelni.

makaron z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.