Najlepsze buraczane brownie – wegańskie i paleo.

To brownie przygotowałam pierwszy raz dawno temu. To było lato i właśnie wyjeżdżałam z siostrą na szybkie, 4-dniowe wakacje we Włoszech. Jako, że podróżuję sporo, zdążyłam już się nauczyć, że aby nie zbankrutować należy się do takiej podróży przygotować! Padło więc na brownie i od tamtej pory próbowałam ten smak odtworzyć. Ostatnie 3 dni spędziłam więc w kuchni z kilogramem buraków… I udało się!

Brownie nie jest twarde – jest bardzo wilgotne i rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii!

brownie

Wegańskie i bezglutenowe buraczane brownie!


 

Składniki:

Masa:
  • 250g upieczonego/ugotowanego i obranego buraka
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 80g kakao
  • 3 łyżki stewii z erytrytolem
  • 200ml mleka kokosowego (1/2 i 1/3 szklanki)
  • 120ml mleka migdałowego (1/2 szklanki) (można zastąpić innym roślinnym)
  • 80ml (1/3 szklanki) rozpuszczonego oleju kokosowego (najlepiej o neutralnym zapachu/smaku)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Polewa:
  • 1/3 oleju kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (1/3 + 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki stewii z erytrytolem
  • 3,5 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka karobu
    • Do posypania – sproszkowana ostra papryczka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wodę w rondelku doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo mały ogniu. Przykrywamy metalową miską.
  2. Do miski wlewamy olej kokosowy i szklankę mleka (1/2 kokosowego i migdałowego). Łączymy z olejem. Gdy olej i mleko lekko się podgrzeją, dodajemy kakao. Wyłączamy gaz i dokładnie mieszamy.
  3. W wysokim pojemniku blenderujemy pokrojonego buraka i 1/3 mleka kokosowego. Gdy masa buraczana będzie gładka, łączymy ją z kakaową masą w misce.
  4. Dodajemy resztę składników na masę (stewia, mąka, kokos), mieszamy i pieczemy i przelewamy do kwadratowej foremki (małej).
  5. Pieczemy w piekarniku 25minut w 180C.
Polewa
  1. Podobnie jak w przypadku ciasta, polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (zaczynając od płynnych), odstawiamy do wystygnięcia i wylewamy na ciasto.

Ciasto wsadzamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone!

buraczane brownie

buraczane brownie

 

4 comments

  1. czym moge zastapic mleko kokosowe?

    1. Olu, ciężko powiedzieć… mleko kokosowe jest tłuste i gęste dzięki czemu ciasto ma taką konsystencję. Myślę, że można zastąpić jakimś jogurtem wegańskim lub śmietanką wegańską. Ewentualnie innym mlekiem roślinnym, ale wtedy prawdopodobnie będzie go potrzeba nieco mniej (można dodawać po trochu mieszając, konsystencja powinna być budyniowa). Spróbuję przez weekend zrobić na mleku migdałowym i dam Ci znać czy wyszło :).

  2. Hej, czy zamiast mieszanki mąk kokosowej i kasztanowej mogłabym użyć mąki jaglanej? Jaką różnicę to spowoduje? Z góry dzięki za odpowiedź! 🙂

    1. Hej! Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy taki eksperyment się uda, ale próbować zawsze warto!:) Mąka jaglana może nadać gorzkiego posmaku + absorbuje więcej wody niż jaglana – możliwe więc, że trzeba będzie dodać jej nieco więcej ;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.