Naleśniki gryczane z wegańskim farszem.

Naleśniki były obecne w moim życiu od zawsze, a to za sprawą taty naleśniko-żercy, który do tej pory każde nasze spotkanie potrafi zakończyć w naleśnikarni (nawet gdy oznacza to wcześniejsze zastąpienie dania głównego przystawką w restauracji). Coś w tym jest, że wybierając partnerów życiowych kobiety w dużej mierze szukają takich, którzy chociaż trochę przypominają im ojca, bo moja druga połówka od naleśników woli chyba tylko mnie. Wszystko wskazuje na to, że naleśniki będą mnie jeszcze długo prześladowały. Musiałam więc stworzyć takie, które będą zdrowe i proste w wykonaniu. Te są idealne. Zdrowe, szybkie i niezawodne. No i nie mają grudek!

_DSC3475

Składniki:

naleśniki /ok.5 sztuk

  • 90 g mąki gryczanej
  • 120ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty)
  • 70 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • stewia do smaku

 

Dodatki/farsz

1. Wegański twarożek

  • 120 g (około pół kostki) naturalnego tofu
  • 1 puszka mleka kokosowego (jeśli się rozwarstwił to używamy górnej części bez wody)
  • stewia do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

_DSC3468

2. Jabłka z cynamonem

  • 1 jabłko (najlepiej słodkie – ew. stewia do smaku)
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych
  • 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego lub agawy
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 daktyle lub garść rodzynek (opcjonalnie)

_DSC3483

Przepis:

Naleśniki

  1. Nagrzewamy patelnię (opcjonalnie z odrobiną oleju kokosowego)
  2. Do miksera lub miski wlewamy płynne składniki: mleko kokosowe, jajko i wodę gazowaną; Dodajemy mąkę i nie więcej niż 1 łyżeczkę stewi. Dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i przykrywamy. Gdy naleśnik z góry się zetnie to oznacza, że można go przewrócić!
  4. Przekładamy na talerze i zajadamy np. z takimi dodatkami:

Dodatki

Wegański twarożek:

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, aż do uzyskania konsystencji twarogu. Dosładzamy do smaku.

Jabłko z cynamonem:

  1. Jabłko ścieramy na tarce i rozgrzewamy patelnie
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy jabłko i orzechy /ok. 3 minuty
  3. Dodajemy posiekane daktyle/rodzynki i agawę/sok
  4. Smażymy /kolejne 2-3 minuty i dodajemy cynamon.  Po kolejnych 2 minutach ściągamy z ognia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.