Wielkanoc zawsze oznaczała dla mnie pasztet. Przez większość życia był nim ten roboty mojego dziadka, mięsny i glutenowy. Pewnej Wielkanocy postawiłam na stole pasztet wegański (nikomu nie wspominając o jego roślinnym pochodzeniu oczywiście), a gdy ten zniknął za jednym posiedzeniem, wiedziałam, że będzie stałym elementem wielkanocnego stołu. I tak już jest z nami od paru lat, co roku inny, co roku tak samo dobry. Tym razem z kaszy jaglanej, z dodatkiem żurawiny i słonecznika.
Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i żurawiną
- 200g kaszy jaglanej
- 50g słonecznika
- 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 50g selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 3 łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego
- 25g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania
- Przepłukaną w zimnej wodzie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy bez przykrycia z ziarnami pieprzu, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy woda wyparuje zdejmujemy z gazu.
- W czasie gdy gotuje się kasza, obieramy i kroimy (w dużą kostkę lub plasterki) wszystkie warzywa.
- W osobnym garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Gdy garnek jest już nagrzany, wrzucamy cebulę i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Z ugotowanej kaszy wyciągamy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i przekładamy je do warzyw. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy ziele, pieprz i liście laurowe.
- Do garnka z warzywami dodajemy kaszę jaglaną i słonecznik. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy resztę składników (oprócz żurawiny) i dokładnie blenderujemy.
Przekładamy do keksówki, smarujemy pędzelkiem z góry olejem kokosowym, pieczemy do zarumienienia (ok. godzinę) w 185 C.
15/04/2017 at 10:03
Pasztet znakomity. I co najważniejsze zdrowy !
U mnie miał poczekać na wielkanocne śniadanie, no ale niestety nie doczekał.
Pozdrawiam!
19/04/2017 at 12:31
Skąd ja to znam;). Ważne, że smakował! Pozdrawiam również:).
18/04/2017 at 12:03
Idealnie, pysznie, bardzo! 🙂
19/04/2017 at 12:28
🙂
24/05/2017 at 12:49
Uwielbiam 🙂
20/07/2018 at 09:45
Uwielbiam pasztet i żurawinę. Na pewno niedługo też zrobię!
23/07/2018 at 12:39
Spróbuję zrobić taki sama 🙂
23/07/2018 at 22:46
Niekoniecznie na wielkanoc 😉 ja próbuję przemycać codziennie 🙂
Świetny przepis 🙂
31/07/2018 at 16:59
Uwielbiam 🙂
20/10/2018 at 22:43
<3
03/08/2018 at 12:57
Tak nie można, ludzie tu siedzią głodni w pracy, a tu takie pyszności 😉
20/10/2018 at 22:47
:))
03/08/2018 at 15:26
jezu takie cos sie da?:) ale wymyslne
20/10/2018 at 22:43
Wszystko się da! 🙂
09/08/2018 at 13:12
Pysznie wygląda 🙂 chętnie bym spróbował
09/08/2018 at 14:29
Toż to rozwiązuje dwa najgorsze problemy 😉 Niechęć do mięsa i uwielbienie dla pasztetu ^^
19/08/2018 at 21:17
Bardzo apetyczne, dzięki za przepis:)
20/08/2018 at 14:39
Wszystko pięknie, ale czy na tym pasztecie tam pod koniec to leży majonez? Ja tam nie oceniam, kim ja jestem, żeby oceniać, ale – MAJONEZ?! 😛
22/08/2018 at 09:14
Nie oceniaj, bez spróbowania jak to mawiał Chiński mędrzec.
20/10/2018 at 22:16
Tak! Kocham majonez! W szczególności w wersji wegańskiej :).
26/08/2018 at 13:39
pyszności
30/08/2018 at 12:57
Wygląda przepysznie 🙂
30/08/2018 at 17:55
pychotka
31/08/2018 at 13:30
Co może być lepsze od samej żurawiny? Pasztet z żurawiną! W tej parze zyskuje każde z osobna 😉
03/09/2018 at 19:15
wyglada pysznie
10/09/2018 at 20:28
super blog
29/09/2018 at 21:23
kocham takie pyszności
12/10/2018 at 18:09
mniammm
17/10/2018 at 10:13
ten pasztet to wygląda jak ciasto
20/10/2018 at 22:24
To doskonale! Nie znam takich co ciastem by wzgardzili :).
30/10/2018 at 23:00
Genialne:)
08/11/2018 at 09:30
samo zdrowie
09/11/2018 at 10:33
napewno smaczny
13/11/2018 at 12:33
Uwielbiam takie pasztety 🙂
13/11/2018 at 23:34
Fajne połączenie
14/11/2018 at 15:43
Wygląda pycha, na pewno spróbuję zrobić 🙂
19/11/2018 at 14:59
mm pasztet z żurawiną to musi być pyszne 🙂
27/11/2018 at 17:42
Wygląda smakowicie
13/12/2018 at 14:57
Z chęcią bym spróbował 🙂
13/12/2018 at 15:33
Mmmm, mam mega ochotę właśnie na pasztet w tej postaci!
14/12/2018 at 11:39
Coś idealnie dla mnie 🙂
14/12/2018 at 15:56
to musi być pyszne 🙂
01/01/2019 at 15:10
smakowicie, robię podobny również z żurawiną 🙂
18/01/2019 at 08:40
taki pasztecik mogłabym polubić 🙂
22/01/2019 at 11:53
pyszny domowy pasztecik, to jest to ….
23/01/2019 at 13:26
świetnie piszesz 🙂
25/01/2019 at 14:40
Lubię takie pasztecicki
27/01/2019 at 13:24
Chetnie spróbuję
19/02/2019 at 15:31
ciekawy przepis 🙂
24/02/2019 at 15:33
Jakoś nie mogę się przemóc do kaszy jaglanej
26/03/2019 at 10:39
Zjadłabym