Wyobraźcie sobie racuchy. Oleiste, mączne i pyszne….białe bo posypane cukrem pudrem. I ten zapach, który na długo pozostaje w kuchennych ścianach. Nawet nie próbowałam zrobić im konkurencji….chociaż trochę tak wyszło. A dokładniej, wyszły racuchy bez mąki, oleju, cukru, jaj i drożdży, które pachną pyszniej niż wyglądają, ale za to smakują wyśmienicie. A to wszystko w 10 minut i w jednej misce. W sam raz na zabiegane śniadanie.
Placki z jabłkiem i płatkami jaglanymi wyszły mi przypadkiem, gdy w lodówce nie było nawet światła, a czasu nie starczało nawet na szybki wypad do restauracji. Nie miałam zamiaru stworzyć konkurencji racuchom – moje placki nigdy nie zastąpią babcinych racuchów….ale zawsze przyjemniej jest zjeść coś tak zdrowego na śniadanie, co smakiem chociaż odrobinę przypomina beztroskie wakacje z babcią.
Placuszki jaglane z jabłkiem
Składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 słodkie jabłko (starte na tarce z grubymi oczkami)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- stewia z erytrytolem lub ksylitol (zależnie od słodkości jabłek – od 1 łyżeczki do 1 łyżki – jeśli jabłka są słodkie można pominąć)
- 1/2 szklanki wrzątku
opcjonalnie:
- 2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzechy ziemne
Sposób przygotowania:
- Płatki jaglane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy resztę składników (oprócz stewii) i ucieramy. Na koniec próbujemy masę czy jest wystarczająco słodka – jeśli nie to dodajemy stewii, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy.
- Za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnię (1 łyżka = 1 placek) i smażymy je na rozgrzanej (najlepiej bez oleju) patelni. Na początku pod przykryciem, poźniej bez (żeby placki mogły się wysuszyć).
- Najlepiej smakuje posypane cynamonem i stewią. Albo z masłem orzechowym i dżemem figowym. Mniam!
04/01/2014 at 09:46
Co za pyszności 🙂
07/12/2016 at 14:34
Zrobiłam i zaskoczyły mnie, przepyszne 😉 Świetna alternatywa na śniadanie.
07/12/2016 at 14:45
Elu, ależ miło mi to czytać! Bardzo cieszę się, że placuszki Ci zasmakowały! Mam nadzieje, że wszystkie Twoje śniadania będą równie (lub jeszcze bardziej) smakowite!!! Dziękuję za komentarz i gorąco pozdrawiam;), Wiktoria
16/02/2017 at 15:17
Co rozumieć poprzez słowo ucieramy? Po prostu mieszamy, miksujemy czy blendujemy? Czy płatki trzeba wcześniej płukać jak kaszę? Przepraszam, ale pierwszy raz kupiłam płatki jaglane 😊
18/02/2017 at 19:37
Cześć Marta! Ucieramy łyżką;). Płatków jaglanych nie trzeba płukać, są od razu gotowe do spożycia! Pozdrawiam i życzę udanego weekendu! – Wiktoria;)
22/02/2018 at 17:22
Po przygotowaniu masy myślałam że nic z tego nie może wyjść. Ale bez problemu się usmażyły i są bardzo dobre. Polecam dla dzieci na szybko, przepis uratował mnie w ostatniej chwili.
20/10/2018 at 22:47
Strasznie się cieszę Aniu!!! :)))
20/10/2018 at 18:08
Witam, płatki (szklanka=120g) zalałam wrzątkiem, tj. w przepisie i zaczęłam ucierać z jabłkami. Ale ciasto mi się nie związało. Czy dodać jajko?Czy te płatki powinny odstać i naciągnąć wodą?Czy może wody za mało na taką ilość??Proszę o poradę.
20/10/2018 at 22:23
Aniu, konsystencja powinna być bardzo gęstej owsianki – jak wrzucisz na rozgrzaną patelnię to placuszki się zetną i bez jajka :). Tylko tak jak napisałam – najpierw podsmażyć pod przykryciem, a potem bez, żeby się „wysuszyły”. Mam nadzieje, że wszystko wyjdzie :). Dawaj znać!
27/12/2018 at 10:13
wyglądają bardzo smakowicie 🙂
13/01/2022 at 22:37
Pyszności mniam mniam :-)))))