Placuszki jaglane z jabłkiem

Wyobraźcie sobie racuchy. Oleiste, mączne i pyszne….białe bo posypane cukrem pudrem. I ten zapach, który na długo pozostaje w kuchennych ścianach. Nawet nie próbowałam zrobić im konkurencji….chociaż trochę tak wyszło. A dokładniej, wyszły racuchy bez mąki, oleju, cukru, jaj i drożdży, które pachną pyszniej niż wyglądają, ale za to smakują wyśmienicie. A to wszystko w 10 minut i w jednej misce. W sam raz na zabiegane śniadanie.

Placki z jabłkiem i płatkami jaglanymi wyszły mi przypadkiem, gdy w lodówce nie było nawet światła, a czasu nie starczało nawet na szybki wypad do restauracji. Nie miałam zamiaru stworzyć konkurencji racuchom – moje placki nigdy nie zastąpią babcinych racuchów….ale zawsze przyjemniej jest zjeść coś tak zdrowego na śniadanie, co smakiem chociaż odrobinę przypomina beztroskie wakacje z babcią.

Placuszki jaglane z jabłkiem


 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 słodkie jabłko (starte na tarce z grubymi oczkami)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • stewia z erytrytolem lub ksylitol (zależnie od słodkości jabłek – od 1 łyżeczki do 1 łyżki – jeśli jabłka są słodkie można pominąć)
  • 1/2 szklanki wrzątku

opcjonalnie:

  • 2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzechy ziemne

Sposób przygotowania:

  1. Płatki jaglane zalewamy wrzątkiem. Dodajemy resztę składników (oprócz stewii) i ucieramy. Na koniec próbujemy masę czy jest wystarczająco słodka – jeśli nie to dodajemy stewii, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy. 
  2. Za pomocą łyżki nakładamy masę na patelnię (1 łyżka = 1 placek) i smażymy je na rozgrzanej (najlepiej bez oleju) patelni. Na początku pod przykryciem, poźniej bez (żeby placki mogły się wysuszyć).
  3. Najlepiej smakuje posypane cynamonem i stewią. Albo z masłem orzechowym i dżemem figowym. Mniam!

 

Placuszki jaglane


11 comments

  1. Co za pyszności 🙂

  2. Zrobiłam i zaskoczyły mnie, przepyszne 😉 Świetna alternatywa na śniadanie.

    1. Elu, ależ miło mi to czytać! Bardzo cieszę się, że placuszki Ci zasmakowały! Mam nadzieje, że wszystkie Twoje śniadania będą równie (lub jeszcze bardziej) smakowite!!! Dziękuję za komentarz i gorąco pozdrawiam;), Wiktoria

  3. Co rozumieć poprzez słowo ucieramy? Po prostu mieszamy, miksujemy czy blendujemy? Czy płatki trzeba wcześniej płukać jak kaszę? Przepraszam, ale pierwszy raz kupiłam płatki jaglane 😊

    1. Cześć Marta! Ucieramy łyżką;). Płatków jaglanych nie trzeba płukać, są od razu gotowe do spożycia! Pozdrawiam i życzę udanego weekendu! – Wiktoria;)

  4. Po przygotowaniu masy myślałam że nic z tego nie może wyjść. Ale bez problemu się usmażyły i są bardzo dobre. Polecam dla dzieci na szybko, przepis uratował mnie w ostatniej chwili.

    1. Strasznie się cieszę Aniu!!! :)))

  5. Witam, płatki (szklanka=120g) zalałam wrzątkiem, tj. w przepisie i zaczęłam ucierać z jabłkami. Ale ciasto mi się nie związało. Czy dodać jajko?Czy te płatki powinny odstać i naciągnąć wodą?Czy może wody za mało na taką ilość??Proszę o poradę.

    1. Aniu, konsystencja powinna być bardzo gęstej owsianki – jak wrzucisz na rozgrzaną patelnię to placuszki się zetną i bez jajka :). Tylko tak jak napisałam – najpierw podsmażyć pod przykryciem, a potem bez, żeby się „wysuszyły”. Mam nadzieje, że wszystko wyjdzie :). Dawaj znać!

  6. wyglądają bardzo smakowicie 🙂

  7. Pyszności mniam mniam :-)))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.