Sajgonki z pikantnym mango i orzechami.

Sajgonki

Zawsze najlepsze połączenia wychodzą całkowicie przypadkowo. Im mniej produktów i czasu, tym większa wyobraźnia i kreatywność. Nie wiem dlaczego tak późno wpadłam na ten super-szybki i zdrowy pomysł na lunch. Bez gotowania, bez wyszukanych składników i bez brudzenia tysięcy talerzy. Mniam!

Sajgonki_11

*W wersji wegańskiej przygotowywać z pominięciem łososia/krewetek.

Składniki:

  • papier ryżowy (u mnie 50g, Tao Tao)
  • mango (koniecznie dojrzałe i słodkie!)
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • orzechy włoskie
  • filet z łososia (można zastąpić krewetkami)*
  • zielenina – rukola, roszponka lub inna

Przyprawy:

  • mieszanka przypraw curry korma (lub ‘zwyczajne’ curry)
  • sproszkowane chili lub ostra papryka
  • słodka papryka

Do podania:

  • bezglutenowy sos sojowy (użyłam House of Asia)

 

Przepis:
  1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w paseczki. Układamy na talerzu i przyprawiamy curry i papryczką (zależnie od preferowanej ostrości – dla średniej, najlepiej posypać curry i słodką papryką z obydwu stron, a na koniec dodać szczyptę chili/ostrej papryki na całość mango).
  2. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski. Do marchewki najlepiej uzyć nożyka do obierania i zrobić nim cienkie paski, potem pokroić je wzdłuż (tworząc ok 4-5 paseczków). Rozdrobnić orzechy – 1 orzech na 4 kawałki. Przygotowujemy resztę składników.
  3. Patelnię zalewamy ciepłą wodą, kładziemy na palniku i włączamy na minimalną moc, nie doprowadzając do gotowania – chodzi o to, żeby woda była ciągle ciepła.
  4. Każdy papier ryżowy zamaczamy na 3 sekundy w wodzie i przekładamy na deskę. Nakładamy 1 pasek mango, 2 paseczki marchewki, 1 pasek papryki czerwonej i cebuli, 3-4 kawałki rozdrobnionego orzecha, kawałek łososia lub 2 małe krewetki koktajlowe (lub jedna tygrysia). Na górę układamy kawałek zieleniny (opcjonalnie) – może być to jeden liść rukoli – nie za dużo, gdyż sajgonka się nie zamknie. sajgonka z napisem3
  5. Zamykamy sajgonkę – najpierw zawijamy doł/górę. Możemy dodatkowo docisnąć zagięcia pomoczonym palcem. Rolujemy sajgonkę od boku.

Sajgonki_2

Można podawać przekrojone w pół (będzie się łatwiej jadło, niczym sushi).  Najlepiej smakuje zamaczane w sosie sojowym.

 

2 comments

  1. ale pyszne te sajgonki, nietypowe smaki 🙂

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.