Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni.

Wyzwanie „koktajl dziennie” prawie na półmetku, a ja wcale nie mam dość warzyw i owoców. Wręcz przeciwnie – mam na nie coraz większą ochotę! Na początku było ciężko – jestem przyzwyczajona do chrupania i gryzienia, a koktajli nigdy specjalnie nie lubiłam (do tego stopnia, że musiałam sama zorganizować wydarzenie by się zmusić do ich regularnego picia ; )). Chyba dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z koktajlami na bazie wody (szczególnie kokosowej), które są nieco lżejsze od tych mlecznych, polubiłam je i zaczęłam czuć, że naprawdę odżywiają mój organizm.

Tak czy inaczej, wyzwanie jest dla mnie dodatkową motywacją by o siebie zadbać od środka. Zaczęłam jeść więcej warzyw i owoców, wyjechałam na dwa dni za miasto, pochodziłam po lesie, wróciłam do regularnych treningów. Jestem pełna energii jak nigdy i wcale nie mam zamiaru tego zmieniać. Dlatego też dzisiaj będzie tak bardzo zdrowo!

Dzisiaj, korzystając z ostatnich chwil przed sezonem na szparagi i inne boskie warzywa,  przygotowałam dla Was sałatkę z warzyw nieco orientalnych takich jak batat, rzepa biała i groszek cukrowy. Możecie ją zajadać w różnych wariacjach – jeśli lubicie (i możecie) to dodajcie do niej kawałki sera koziego, suszonej żurawiny i/albo awokado. Dobrze smakuje także w wersji podstawowej. Smacznego!

Sałatka z batatem

Składniki

/na 1 porcję/

na sałatkę

Dwie garście miksu sałat (u mnie rukola, roszponka, sałata lodowa)

  • 1/2 batata
  • 1/2 dużej marchewki
  • 6 groszków cukrowych
  • 1-2 łyżeczki pestek dynii
  • 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków)
  • wędzona, słodka papryka
  • imbir w proszku
  • sól himalajska (lub inna)

dodatkowo:

  • ser kozi w roladzie (3 plastry)
  • 1 łyżeczka żurawiny suszonej

na dressing

  • 80ml oliwa z oliwek
  • 20g świeżej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Na misce wykładamy miks sałat.
  2. Dokładnie wymyty batat kroimy w plastry lub słupki, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, rzepę dokładnie myjemy i kroimy w plastry (a plastry na 4 mniejsze plasterki).
  3. Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Smażymy groszek cukrowy z obydwu stron (ok. 3 min. z każdej strony). W tym czasie zabieramy się za zrobienie dressingu.
  4. Składniki na dressing łączymy ze sobą w siekaczu.
  5. Groszek cukrowy wykładamy na miksie sałat, a na patelni rozgrzewamy kolejną porcję oleju kokosowego (jeżeli wcześniejsza „wyparowała”) i wrzucamy resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką.
  6. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą.

sałatka z batatem

2 comments

    1. Dzięki Agi! Aczkolwiek przyznam, że jakoś ta sesja mi wyjątkowo nie leży. Światło mi uciękło, a do tego nie miałam weny. Ale jak Tobie się podoba to mnie już nie musi! ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.