Składniki
- 2,5 (400ml x 2,5) jogurty greckie *
- 3 żółtka, 5 białek
- 2 kopiaste łyżki dżemu pomarańczowo-imbirowego (lub innego pomarańczowego bez cukru)
- 2 duże łyżki budyniu waniliowego (bezglutenowego)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- stewia lub inne słodzidło *
opcjonalnie:
- 2 łyżeczki wody różanej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
- 2 łyżki mleka zagęszczonego light lub mleka kokosowego
- 120g mielonych migdałów
- 100g wiórków kokosowych
- 70g pokrojonych orzechów nerkowca
- 1 łyżka ojelu kokosowego
- 2 żółtka
- łyżka syropu z agawy (lub innego), albo 2 łyżeczki stewii
- 2 łyżki mleka kokosowego
Dodatki, wersja I
- mango
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatki, wersja II
- 60g żurawiny
Przepis
Piekarnik rozgrzewamy do 180C.
- Spód: Przygotowujemy spód. Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z resztą składników w misce. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy 1-2 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem, mlekiem zagęszczonym, większą ilością syropu z agawy lub daktylowego).
- Masę kładziemy na formę (wyłożoną papierem do pieczenia). Formujemy spód grubości 2cm, jeśli zostanie masy to robimy z niej lekkie boczki. Wkładamy do piekarnika na 15 min.
- Masa: W tym czasie przygotowujemy masę na sernik.Jogurty mieszamy w mikserze na wolnych obrotach. Dodajemy wszystkie składniki na masę jogurtową proszku do pieczenia i jajek. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli tak, to dodajemy 3 jajka. Pozostałe 2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Całość mieszamy.
Dodatki, wersja I: Jeśli robimy sernik z mango, to kroimy je w paseczki i osuszamy na jednorazowych ścierkach kuchennych. Wyciągamy spód sernika i układamy paseczki mango. Wlewamy masę jogurtową.
Dodatki, wersja II: Wyciągamy spód sernika. Połowę żurawiny rozrzucamy na spodzie. Wlewamy masę jogurtową. Po 15 minutach wrzucamy resztę żurawiny (rozmieszczając równomiernie na całości sernika).
Całość pieczemy do suchego patyczka, lub około 40 minut na termoobiegu.
*polecam jogurt grecki z Biedronki – tani i pyszny!*Każda stewia jest inna, więc dają ją zawsze na smak próbując masę jogurtową przed dodaniem jajek. Ja dodałam ok. 2-3 łyżki stewii z Rosmanna. *Gdy nie piekę z okazji świąt lub jakiejś uroczystości, zawsze pomijam proszek do pieczenia. Sernik opada, ale w smaku niczym się nie różni.