Sernik jogurtowy.

Chciałam Wam przedstawić sernik, który miał się tutaj pojawić po świętach Bożego Narodzenia. Chciałam jednak zrobić lepsze zdjęcie, więc upiekłam sernik jeszcze raz, a potem jeszcze kolejny…i tak aż do Wielkanocy. Nie udało mi się zrobić dwóch satysfakcjonujących zdjęć – sernik tak szybko znika, że tylko raz udało mi się go ująć w całości! To jedyny wypiek, który zrobiłam tyle razy i ciągle mi i mojej rodzinie mało. Pora więc się nim podzielić, a na ładne zdjęcie przyjdzie jeszcze czas.

Sernik jest dla mnie ciastem, którego smak nie jest jednoznaczny. W przeciwieństwie do szarlotki, brownie czy ciasta marchewkowego, po serniku lubię niczego się nie spodziewać. Najlepiej gdy w jego wnętrzu przeplatają się różne smaki.
Dzisiaj sernik taki jaki lubię. Puszysty, kremowy i ekspresowy w przygotowaniu.
I chociaż uwielbiam smak białego sera, tym razem go nie będzie.
Sernik bez sera, za to z jogurtem greckim.
łaczone
Składniki
masa jogurtowa:

  • 2,5 (400ml x 2,5) jogurty greckie *
  • 3 żółtka, 5 białek
  • 2 kopiaste łyżki dżemu pomarańczowo-imbirowego (lub innego pomarańczowego bez cukru)
  • 2 duże łyżki budyniu waniliowego (bezglutenowego)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • stewia lub inne słodzidło *

opcjonalnie:

  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
  • 2 łyżki mleka zagęszczonego light lub mleka kokosowego
spód:
  • 120g mielonych migdałów
  • 100g wiórków kokosowych
  • 70g pokrojonych orzechów nerkowca
  • 1 łyżka ojelu kokosowego
  • 2 żółtka
  • łyżka syropu z agawy (lub innego), albo 2 łyżeczki stewii
jeśli masa będzie zbyt sucha
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Dodatki, wersja I

  • mango
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatki, wersja II

  • 60g żurawiny
Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 180C.

  1. Spód: Przygotowujemy spód. Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z resztą składników w misce. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy 1-2 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić jogurtem, mlekiem zagęszczonym, większą ilością syropu z agawy lub daktylowego).
  2. Masę kładziemy na formę (wyłożoną papierem do pieczenia). Formujemy spód grubości 2cm, jeśli zostanie masy to robimy z niej lekkie boczki. Wkładamy do piekarnika na 15 min. 
  3. Masa: W tym czasie przygotowujemy masę na sernik.Jogurty mieszamy w mikserze na wolnych obrotach. Dodajemy wszystkie składniki na masę jogurtową proszku do pieczenia i jajek. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli tak, to dodajemy 3 jajka. Pozostałe 2 białka ubijamy ze szczyptą soli.  Całość mieszamy. 

Dodatki, wersja I: Jeśli robimy sernik z mango, to kroimy je w paseczki i osuszamy na jednorazowych ścierkach kuchennych. Wyciągamy spód sernika i układamy paseczki mango. Wlewamy masę jogurtową.
Dodatki, wersja II: Wyciągamy spód sernika. Połowę żurawiny rozrzucamy na spodzie. Wlewamy masę jogurtową. Po 15 minutach wrzucamy resztę żurawiny (rozmieszczając równomiernie na całości sernika).

Całość pieczemy do suchego patyczka, lub około 40 minut na termoobiegu.

*polecam jogurt grecki z Biedronki – tani i pyszny!*Każda stewia jest inna, więc dają ją zawsze na smak próbując masę jogurtową przed dodaniem jajek. Ja dodałam ok. 2-3 łyżki stewii z Rosmanna.  *Gdy nie piekę z okazji świąt lub jakiejś uroczystości, zawsze pomijam proszek do pieczenia. Sernik opada, ale w smaku niczym się nie różni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.