Tarta bez pieczenia z nerkowców i mango.

DSC_2846

Od jakiegoś czasu coraz bardziej podoba mi się dieta wegańska. Zrobienie wegańskiego obiadu czy kolacji nie było dla mnie nigdy problemem, gorzej z ciastami. Ciasto bez produktów mlecznych? Da się zrobić. Ale bez jajek? Jak się okazało, nie tylko da się takie ciasto zrobić, ale jest to mega szybkie, proste i pyszne.

Przedstawiam Wam moje pierwsze ciasto wegańskie bez pieczenia. Pierwsze, ale nie ostatnie!

tarta raw4

Składniki:

spód
  • 1,5 szklanki migdałów
  • 100g daktyli
  • 1 szklanka + 2 łyżki wiórków
masa
  • 1,5 szklanki nerkowców
  • 1,5 słodkiego (dojrzałego) mango*
  • 1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

 

 

*jeśli jest mało słodkie można dosłodzić stewią w płynie

+borówki lub jagody

 

Przepis:

1. Orzechy nerkowca należy zalać zimną wodą i zostawić na min. 6 godzin! Najlepiej zostawić na całą noc. *

2. Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.

3. W tym czasie rozdrabniamy (w misce z siekaczem) migdały i 0,5 szklanki kokosu aż zrobią się sypkie.

4. Daktyle przekładamy do miski/szklanki (wodę zostawiamy; daktyli nie musimy dokładnie odcedzać) i jeżeli mamy wystarczająco duży siekacz to wsypujemy daktyle i wszystko razem miksujemy. Jeśli nie, to przekładamy migdały i zmiksowany kokos + 2 łyżki wiórków kokosowych do osobnej miski i blenderujemy daktyle. Przekładamy daktyle do miski i dokładnie mieszamy z resztą składników (najlepiej zrobić to ręcznie). Jeśli masa będzie sucha, można dodać 1 łyżkę wody z daktyli.

5. Gdy powstanie już gumiasta masa, wykładamy na spód od formy do ciasta lub tortownicę (średnica ok. 24cm) i formujemy spód do tarty. Spód wkładamy do lodówki.

6. Masa: Blenderujemy wszystkie składniki (w wysokim naczyniu) oprócz połówki mango i owoców. Do zmiksowanej masy dodajemy pół mango pokrojonego w kosteczkę.

7.  Wykładamy masę na schłodzony spód i dekorujemy borówkami lub innymi owocami (u mnie borówki i suszone mango). Można posypać kokosem i/lub kawałkami gorzkiej czekolady.

 

 

*Jeśli chcecie zrobić ciasto na następny dzień a zabieracie się do tego wieczorem, to nic nie szkodzi – zrobienie masy zajmuje dosłownie parę minut i można ją zrobić na chwilę przed podaniem.

/Edit: jeśli nie mamy siekacza to można kupić mielone migdały. Wtedy używamy 1,5 szklanki mielonych migdałów i 1 szklankę mieszanki mąki kokosowej i wiórków kokosowych + daktyle, (do nich można użyć blendera zamiast siekacza). Jeśli masa będzie bardzo lepka, można dodać dodatkową łyżkę mąki kokosowej.

 

2 comments

  1. świetna tarta, zawsze mnie kusi w wegańskich ciastach masa z nerkowców, najlepsze! 🙂

    1. Najlepsze to jest to, że tego typu tarty robi się dosłownie w kwadrans! No i zero pieczenia i stresu, że wyjdzie zakalec :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.