Od jakiegoś czasu coraz bardziej podoba mi się dieta wegańska. Zrobienie wegańskiego obiadu czy kolacji nie było dla mnie nigdy problemem, gorzej z ciastami. Ciasto bez produktów mlecznych? Da się zrobić. Ale bez jajek? Jak się okazało, nie tylko da się takie ciasto zrobić, ale jest to mega szybkie, proste i pyszne.
Przedstawiam Wam moje pierwsze ciasto wegańskie bez pieczenia. Pierwsze, ale nie ostatnie!
Składniki:
spód
- 1,5 szklanki migdałów
- 100g daktyli
- 1 szklanka + 2 łyżki wiórków
masa
- 1,5 szklanki nerkowców
- 1,5 słodkiego (dojrzałego) mango*
- 1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
*jeśli jest mało słodkie można dosłodzić stewią w płynie
+borówki lub jagody
Przepis:
1. Orzechy nerkowca należy zalać zimną wodą i zostawić na min. 6 godzin! Najlepiej zostawić na całą noc. *
2. Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.
3. W tym czasie rozdrabniamy (w misce z siekaczem) migdały i 0,5 szklanki kokosu aż zrobią się sypkie.
4. Daktyle przekładamy do miski/szklanki (wodę zostawiamy; daktyli nie musimy dokładnie odcedzać) i jeżeli mamy wystarczająco duży siekacz to wsypujemy daktyle i wszystko razem miksujemy. Jeśli nie, to przekładamy migdały i zmiksowany kokos + 2 łyżki wiórków kokosowych do osobnej miski i blenderujemy daktyle. Przekładamy daktyle do miski i dokładnie mieszamy z resztą składników (najlepiej zrobić to ręcznie). Jeśli masa będzie sucha, można dodać 1 łyżkę wody z daktyli.
5. Gdy powstanie już gumiasta masa, wykładamy na spód od formy do ciasta lub tortownicę (średnica ok. 24cm) i formujemy spód do tarty. Spód wkładamy do lodówki.
6. Masa: Blenderujemy wszystkie składniki (w wysokim naczyniu) oprócz połówki mango i owoców. Do zmiksowanej masy dodajemy pół mango pokrojonego w kosteczkę.
7. Wykładamy masę na schłodzony spód i dekorujemy borówkami lub innymi owocami (u mnie borówki i suszone mango). Można posypać kokosem i/lub kawałkami gorzkiej czekolady.
*Jeśli chcecie zrobić ciasto na następny dzień a zabieracie się do tego wieczorem, to nic nie szkodzi – zrobienie masy zajmuje dosłownie parę minut i można ją zrobić na chwilę przed podaniem.
/Edit: jeśli nie mamy siekacza to można kupić mielone migdały. Wtedy używamy 1,5 szklanki mielonych migdałów i 1 szklankę mieszanki mąki kokosowej i wiórków kokosowych + daktyle, (do nich można użyć blendera zamiast siekacza). Jeśli masa będzie bardzo lepka, można dodać dodatkową łyżkę mąki kokosowej.
30/07/2014 at 12:10
świetna tarta, zawsze mnie kusi w wegańskich ciastach masa z nerkowców, najlepsze! 🙂
31/07/2014 at 14:58
Najlepsze to jest to, że tego typu tarty robi się dosłownie w kwadrans! No i zero pieczenia i stresu, że wyjdzie zakalec :).