Serniko-brownie z fasoli i chudego twarogu

DSC_2640
Czy ktoś jeszcze ma wrażenie, że im bliżej wakacji tym jest go coraz więcej?
Ja owszem, dlatego na chwilę wróciłam do zasad 1 fazy south beach. Rezygnacja z owoców to straszna sprawa, kiedy sezon na te pyszności w pełni. Wytrzymałam więc 3 dni,  ale na szczęście zdążyłam stworzyć south beachowe ciacho, które jest tak dobre, że powtórzę je jeszcze nie raz…tym razem z dodatkiem malin!
DSC_2655
Składniki:

Masa brownie

  • puszka fasoli czerwonej
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • 5 łyżeczek stewii z erytrytolem
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki karobu
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
+ w wersji na wypasie – 1 łyżka żurawiny i 30 dag czekolady gorzkiej 90%

masa twarogowa:

  • 1 opakowanie chudego twarogu (250g)
  • 1 serek homogenizowany (140g) (u mnie 0%, ewentualnie serek w stylu Danio)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
  • 5 łyżeczek stewi z erytrytolem (u mnie 4 łyżeczki sypkiej z erytrolem + 1 łyżeczka stewii w płynie)
  • 2,5 łyżeczki budyniu waniliowego (u mnie bezglutenowy z lidla)
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 żółtka
  • 1 białko
Przepis
Masa brownie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
  2. Fasolę dobrze odsączyć na sitku i przepłukać wodą. Odsączoną fasolę blenderujemy z 4 łyżkami mleka kokosowego. Dodajemy kakao, karob, stewię, aromat i zmielone migdały.
  3. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to należy jeszcze dosłodzić. Dodajemy jajka i  proszek do pieczenia.
Masa na brownie jest gotowa. Powinna mieć konsystencje gęstego budyniu (jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy 1 łyżkę mleka kokosowego).

Masa twarogowa:

  1. Twaróg, serek homogenizowany, aromat i stewię dokładnie blenderujemy na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników.
  2. Na keksówkę wykładamy papier do pieczenia.
  3. Obydwie warstwy wlewamy do keksówki.
  4. Można to zrobić dowolnym sposobem – ja najpierw łyżką wyłożyłam 1/3 masy na brownie, zalałam to 2/3 masy twarogowej, a resztę brownie wykładałam punktowo łyżkami, tam gdzie było go zbyt mało. Całość wyrównałam resztą masy twarogowej.
  5. Wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 180C do suchego patyczka.

 

Jeśli nie jesteście na diecie (1szej fazy) south beach, polecam wypróbować kawałeczek z dodatkiem świeżych malin. Pycha!
DSC_2696

2 comments

  1. Zdrowe, a jakie pyszne! 😀 Uwielbiam fasolowe i serowe wypieki, a takie połączenie obydwu to coś cudownego 🙂

    1. To tak jak ja :). Tym bardziej polecam! Dzisiaj zrobiłam drugi raz, tym razem wersję ‚delux’ z żurawiną i kawałkami gorzkiej czekolady (w brownie) i podałam z domowym dżemem malinowym. Mniam :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.