Czy ktoś jeszcze ma wrażenie, że im bliżej wakacji tym jest go coraz więcej?
Ja owszem, dlatego na chwilę wróciłam do zasad 1 fazy south beach. Rezygnacja z owoców to straszna sprawa, kiedy sezon na te pyszności w pełni. Wytrzymałam więc 3 dni, ale na szczęście zdążyłam stworzyć south beachowe ciacho, które jest tak dobre, że powtórzę je jeszcze nie raz…tym razem z dodatkiem malin!
Składniki:
Masa brownie
- puszka fasoli czerwonej
- 8 łyżek mleka kokosowego
- 5 łyżeczek stewii z erytrytolem
- 4 czubate łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki karobu
- 2 białka
- 1 żółtko
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
+ w wersji na wypasie – 1 łyżka żurawiny i 30 dag czekolady gorzkiej 90%
masa twarogowa:
- 1 opakowanie chudego twarogu (250g)
- 1 serek homogenizowany (140g) (u mnie 0%, ewentualnie serek w stylu Danio)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
- 5 łyżeczek stewi z erytrytolem (u mnie 4 łyżeczki sypkiej z erytrolem + 1 łyżeczka stewii w płynie)
- 2,5 łyżeczki budyniu waniliowego (u mnie bezglutenowy z lidla)
- 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 żółtka
- 1 białko
Przepis
Masa brownie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C.
- Fasolę dobrze odsączyć na sitku i przepłukać wodą. Odsączoną fasolę blenderujemy z 4 łyżkami mleka kokosowego. Dodajemy kakao, karob, stewię, aromat i zmielone migdały.
- Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to należy jeszcze dosłodzić. Dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Masa na brownie jest gotowa. Powinna mieć konsystencje gęstego budyniu (jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy 1 łyżkę mleka kokosowego).
Masa twarogowa:
- Twaróg, serek homogenizowany, aromat i stewię dokładnie blenderujemy na jednolitą masę. Dodajemy resztę składników.
- Na keksówkę wykładamy papier do pieczenia.
- Obydwie warstwy wlewamy do keksówki.
- Można to zrobić dowolnym sposobem – ja najpierw łyżką wyłożyłam 1/3 masy na brownie, zalałam to 2/3 masy twarogowej, a resztę brownie wykładałam punktowo łyżkami, tam gdzie było go zbyt mało. Całość wyrównałam resztą masy twarogowej.
- Wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 180C do suchego patyczka.
Jeśli nie jesteście na diecie (1szej fazy) south beach, polecam wypróbować kawałeczek z dodatkiem świeżych malin. Pycha!
23/06/2014 at 16:27
Zdrowe, a jakie pyszne! 😀 Uwielbiam fasolowe i serowe wypieki, a takie połączenie obydwu to coś cudownego 🙂
26/06/2014 at 16:33
To tak jak ja :). Tym bardziej polecam! Dzisiaj zrobiłam drugi raz, tym razem wersję 'delux’ z żurawiną i kawałkami gorzkiej czekolady (w brownie) i podałam z domowym dżemem malinowym. Mniam :).