Kto z Was czytał zakładkę „o mnie” ten wie, że cierpię na permanentny brak blendera. To taki mój znak rozpoznawczy, wynikający z dość częstej relokacji. Jeśli ktoś z Was mieszkał kiedykolwiek na walizkach (a przy okazji jest kobietą posiadającą całkiem sporą kolekcję sukienek i butów;)) to pewnie wie jak ciężko zapakować jest cały swój dobytek do jednej walizki. Pakowanie to jeden wielki dylemat, walka z sentymentalnością, nie ma w nim miejsca na blendery.
Jednak co jakiś czas przychodzi ten moment, gdy blender pojawia się w moim życiu. Moment przeze mnie wyczekiwany, bo zarówno ja jak i moja walizka potrzebujemy teraz chwili dla siebie, ciepłego koca i dobrej książki (no dobra, walizka potrzebuje chyba tylko świętego spokoju). Moment, gdy w moim życiu pojawia się blender oznacza, że właśnie znalazłam swoją tymczasową przystań, miejsce które przez jakiś czas będę nazywać domem. Na pytanie „gdzie mój dom?” zawsze wszystkim odpowiadam, że tam mój dom, gdzie mój blender (to chyba tłumaczy dlaczego ludzie uważają mnie za wariatkę;))! Po (paro)miesięcznej tułaczce po Europie poprzedzonej paromiesięcznym pobytem w Barcelonie, powracam tam gdzie to wszystko się zaczęło – Warszawa, mój nowy (choć stary) (jeszcze nie) dom!
No właśnie. Ciężko nazwać to miejsce domem. Ściany puste, podłóg i blendera jeszcze nie ma, a zamiast łóżka jest materac. Miksuję więc jeszcze cudzym blenderem. Smoothie bowl razy dwa.
Smoothie bowl to sposób na błyskawiczne śniadanie, które sprawdzi się zarówno w lecie (przyjemnie schłodzi) jak i w zimie (dostarczy Wam niezbędnych witamin i zwiększy odporność!).
Smoothie Bowl z mango i morelą
Składniki:
Smoothie
- 110g mango
- 4 suszone morele (miękkie)
- 25g banana
- 100ml mleka roślinnego
- 50ml mleka kokosowego (można zastąpić roślinnym lub rozcieńczyć wodą)
- 50ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka syropu z agawy
Dodatki
- garść malin
- pół banana pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka spiruliny
- listek świeżej mięty
Sposób przygotowania
- Pestki dyni lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
- Składniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski.
- Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać spiruliną, udekorować listkiem mięty i można jeść!
Smoothie Bowl z awokado i szpinakiem
Składniki:
Smoothie
- 75g awokado
- 23g liści szpinaku
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
Dodatki
- garść owoców leśnych
- pół banana pokrojonego w plasterki
- garść orzechów (u mnie włoskie i migdały)
- świeże listki mięty
Sposób przygotowania
- Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (opcjonalne).
- Składniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski.
- Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać poszarpanymi listami mięty i można jeść!
06/01/2017 at 17:49
obie wersje prezentują się wspaniale. nie wiedziałabym którą wybrać, więc poproszę obie 😉
08/01/2017 at 20:47
Dobry wybór;)!
12/11/2018 at 05:58
mm pychota a ja poproszę mango :))
16/12/2018 at 14:33
Też mam do niego słabość 🙂
16/11/2018 at 09:49
Wygląda pysznie : )
16/11/2018 at 14:54
Pychota 🙂 oba bym zjadła
05/12/2018 at 08:53
Mmm, wygląda pysznie!
06/12/2018 at 14:46
Dzisiaj takie coś sobie zrobię 🙂
16/12/2018 at 14:32
Marleno! I jak smakowało? 🙂
27/12/2018 at 12:26
Kurde ^^ Zjadłabym obie porcję w oka mgnieniu 🙂
07/01/2019 at 07:35
takie śniadanie mogłabym jeść codziennie 🙂
07/01/2019 at 10:11
Mniami 🙂 uwielbiam Smoothie a to wygląda przepysznie
24/01/2019 at 12:30
bardzo schludny blog 😀
25/01/2019 at 19:41
Uwilbiam
29/01/2019 at 13:57
Bardzo lubie z mango
27/02/2019 at 18:40
Z mango na pewno sobie zrobie
22/03/2019 at 13:29
Smoothie to ja uwielbiam 🙂
22/03/2019 at 14:46
Jak bym podała takie coś mężowi to by mnie wyśmiał.
ja osobiście wolę avocado
27/03/2019 at 15:38
tego jeszcze nie było 😀
05/05/2019 at 18:07
Wybieram mango
20/05/2020 at 13:13
Obydwie propozycje wyglądają świetnie i kolorowo! 🙂 Uwielbiam smoothie 🙂