Smoothie Bowl na dwa sposoby, czyli zielone awokado i żółte mango.

smoothie-bowl

Kto z Was czytał zakładkę „o mnie” ten wie, że cierpię na permanentny brak blendera. To taki mój znak rozpoznawczy, wynikający z dość częstej relokacji. Jeśli ktoś z Was mieszkał kiedykolwiek na walizkach (a przy okazji jest kobietą posiadającą całkiem sporą kolekcję sukienek i butów;)) to pewnie wie jak ciężko zapakować jest cały swój dobytek do jednej walizki. Pakowanie to jeden wielki dylemat, walka z sentymentalnością, nie ma w nim miejsca na blendery.

Jednak co jakiś czas przychodzi ten moment, gdy blender pojawia się w moim życiu. Moment przeze mnie wyczekiwany, bo zarówno ja jak i moja walizka potrzebujemy teraz chwili dla siebie, ciepłego koca i dobrej książki (no dobra, walizka potrzebuje chyba tylko świętego spokoju). Moment, gdy w moim życiu pojawia się blender oznacza, że właśnie znalazłam swoją tymczasową przystań, miejsce które przez jakiś czas będę nazywać domem. Na pytanie „gdzie mój dom?” zawsze wszystkim odpowiadam, że tam mój dom, gdzie mój blender (to chyba tłumaczy dlaczego ludzie uważają mnie za wariatkę;))! Po (paro)miesięcznej tułaczce po Europie poprzedzonej paromiesięcznym pobytem w Barcelonie, powracam tam gdzie to wszystko się zaczęło – Warszawa, mój nowy (choć stary) (jeszcze nie) dom!

No właśnie. Ciężko nazwać to miejsce domem. Ściany puste, podłóg i blendera jeszcze nie ma, a zamiast łóżka jest materac. Miksuję więc jeszcze cudzym blenderem. Smoothie bowl razy dwa.

Smoothie bowl to sposób na błyskawiczne śniadanie, które sprawdzi się zarówno w lecie (przyjemnie schłodzi) jak i w zimie (dostarczy Wam niezbędnych witamin i zwiększy odporność!).

smoothie-bowl_16

smoothie-bowl_18
Smoothie Bowl z mango i morelą


Składniki:

Smoothie
  • 110g mango
  • 4 suszone morele (miękkie)
  • 25g banana
  • 100ml mleka roślinnego
  • 50ml mleka kokosowego (można zastąpić roślinnym lub rozcieńczyć wodą)
  • 50ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu z agawy
Dodatki
  • garść malin
  • pół banana pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • listek świeżej mięty

Sposób przygotowania

  1. Pestki dyni lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
  2. Składniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski.
  3. Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać spiruliną, udekorować listkiem mięty i można jeść!

smoothie-bowl_1

Smoothie Bowl z awokado i szpinakiem


Składniki:

Smoothie
  • 75g awokado
  • 23g liści szpinaku
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
Dodatki
  • garść owoców leśnych
  • pół banana pokrojonego w plasterki
  • garść orzechów (u mnie włoskie i migdały)
  • świeże listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku (opcjonalne).
  2. Składniki na smoothie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Przelać do miski.
  3. Na górze smoothie, ułożyć dodatki. Posypać poszarpanymi listami mięty i można jeść!

smoothie-bowls2

 

smoothie-bowl_14

 

2 comments

  1. obie wersje prezentują się wspaniale. nie wiedziałabym którą wybrać, więc poproszę obie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.