Śniadanie z jajem. Czyli jajko na szpinaku, pomidorach i cebuli, z orzechami włoskimi, awokado i pietruszką.

Śniadanie z jajem i siłownia, to mój niedzielny rytuał. I wiecie co jest w tym wszystkim najfajniejsze? A no to, że wyniosłam to z domu. Jeszcze mieszkając z rodzicami, mój tata zawsze w niedziele przygotowywał śniadanie…a że jego umiejętności kulinarne zaczynają się i kończą na omlecie (powiedziałabym nawet, że aktualnie osiągnął  w tej dziedzinie poziom mistrzowski), to właśnie on królował prawie zawsze u nas na niedzielnym śniadaniu. Oczywistością było, że zaraz po śniadaniu tata opuszcza nas udając się na siłownie. Fakt ten w ogóle nie robił na mnie wrażenia, gdyż wolałam leniuchować pod kocem oglądając kolejny odcinek Chirurgów… Aż do czasu, gdy wyprowadziłam się z domu, zamieszkałam sama ze sobą i bliżej przyjrzałam się sobie samej (w tym własnej sylwetce). Wtedy okazało się, że cała ta otoczka wokół niedzieli jest potrzebna. Coś, co pozwala odróżnić koniec tygodnia od jego początku. Coś, co pozwala ruszyć tyłek z wygodnej kanapy w deszczowy, niedzielny poranek. Od mojej wyprowadzki z domu minęło jakieś 5 lat, a nic w tej kwestii się nie zmieniło. No może poza omletami –  czasem wymieniam je na jajko w szpinaku i pomidorach.Jajko na szpinaku i pomidorach

Jajko na szpinaku i pomidorach, z orzechami włoskimi, awokado i pietruszką.


 

Składniki

/na 1 porcję/*
  • 1/3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 garści umytego szpinaku (świeżego)
  • 1/2 szklanki pokrojonych
    pomidorów (z puszki lub świeżych)
  • 1/4 dojrzałego małego awokado (lub 1/6 dużego)
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • Przyprawy
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • szczypta chili lub papryka ostra do smaku
    • pieprz
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (można pominąć)
  • szczypiorek
  • świeża natka pietruszki lub kolendry (ok. 1 łyżka) (można pominąć)
  • 1 suszony pomidor

*można zrobić również dwie porcje – ilość oleju kokosowego pozostaje bez zmian, reszta razy dwa. Gdy śniadanie dzielę z mężczyzną, to zwiększam ilość jajek do trzech ; ).

 

Sposób przygotowania

-Rozgrzewamy patelnię bez oleju-

1. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy włoskie, aż do zarumienienia. Gotowe orzechy przesypujemy do osobnego naczynia.

2. Kroimy cebulę (w kostkę). Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy cebulę, około 3 minuty, dodajemy umyty szpinak i dusimy pod przykryciem
. Gdy szpinak jest już gotowy, dodajemy pomidory i przyprawy.

3. Smażymy wszystko jeszcze około 2 minuty (bez przykrycia). Dodajemy natkę pietruszki.

(Jeżeli jest to wersja dla jednej osoby, to usmażony z pomidorami szpinak można przełożyć na mniejszą patelnię (można pominąć i zostawić wszystko na tej samej patelni).

4. Wbijamy jajko i dusimy pod przykryciem ok. 2 minut. Jajko powinno być z góry ścięte, a po rozkrojeniu, żółtko powinno się rozpłynąć.

5. Gdy jajko jest już gotowe, ściągamy patelnię z ognia, posypujemy orzechami, szczypiorkiem, pokrojonym suszonym pomidorem i kawałkami awokado. Ewentualnie można dodatkowo udekorować pietruszką/kolendrą i posypać z góry słodką papryką.

Jajko na szpinaku i pomidorach

* Zazwyczaj jeżeli robię tylko dla siebie, to smażę wszystko na jednej patelni (większej niż na zdjęciu) i przed dodaniem jajka, przekładam na mniejszą (widoczną na zdjęciu). Ten zabieg brudzi niestety dwie patelnie, ale za daje możliwość nieużycia talerza ; ).


2 comments

    1. Śniadanie było oczywiście przepyszne. Dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.