Śniadaniowa komosanka (komosa ryżowa) z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Okres jesienno-zimowy oznacza dla mnie jedno… Powrót do ciepłych śniadań! Kiedyś wręcz uzależniona byłam od owsianek – to była pierwsza faza mojej przygody ze zdrowym odżywianiem. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową, rezygnacji z porannych owsianek bałam się najbardziej. Paradoksalnie to właśnie rezygnacja z glutenu umożliwiła mi poznanie nowych smaków, w tym bezglutenowych kasz. Takim sposobem zakochałam się w kaszy jaglanej i komosie ryżowej. Kasza jaglana jest dużo łatwiej dostępna w Polsce, dlatego też, właśnie tą kaszą zastępowałam na początku owsianki.

Jaglankę, czyli słodką, śniadaniową kaszę jaglaną, bardzo szybko pokochała cała moja rodzina (moja wszystko-jedząca(także gluten!)-mama ma wręcz sobotni rytuał śniadaniowy, polegający na jedzeniu jaglanki właśnie!). Ja szybko się nudzę. Jaglanki najzwyczajniej w świecie mi się przejadły i takim sposobem powstała (nie tylko dzisiejsza) komosanka. Dziś serwuję Wam ją z polską, soczystą gruszką i karmelizowanymi migdałami (możecie pominąć karmelizacje jeśli wydaje się Wam zbyt skomplikowana).

Śniadaniowa komosanka

Śniadaniowa komosanka z karmelizowanymi gruszkami i migdałami.


 

Składniki

na 2 średnie porcje lub 1 bardzo dużą
  • 60g trójkolorowej (mieszanej) komosy ryżowej (1/3 szklanki) (można użyć dowolnej komosy, ale przy białej będzie potrzebne mniej wody)
  • 320ml wody (1 i 1/3 szklanki)*
  • 80ml mleka kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję
  • 20g suszonej żurawiny
  • 20g daktyli (3 daktyle)
  • 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

*Lub mniej jeśli używamy zwykłej (białej) komosy.

Na karmelizowane gruszki:

  • 1 gruszka
  • 1,5 łyżeczki stewii z erytrytolem*
  • 30g migdałów

*można pominąć i tylko podprażyć migdały z gruszką

Sposób przygotowania

  1. Odmierzoną komosę ryżową przemyć i wsypać do garnka. Zalać szklanką wody i gotować aż do jej wyparowania.
  2. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego i resztę wody. Dodajemy posiekane daktyle, żurawinę i przyprawy. Gotujemy, aż komosa zrobi się w miarę gęsta (ok. 13-15 minut).
  3. Gruszkę kroimy w dowolny kształt – można w kostkę, można w paski, jak Wam wygodniej!
  4. Wstawiamy patelnię na gaz.
  5. Odmierzamy migdały i wrzucamy na ciepłą patelnię. Chwilę prażymy – ok. 2 minuty, aż migdały lekko się zarumienią.
  6. Pokrojoną gruszkę wrzucamy na patelnię obok migdałów (lub na nie jeśli patelnia jest mała).
  7. Prażymy półtorej minuty ciągle mieszając. Posypujemy 1 łyżeczką stewii (migdały i gruszkę, stewia nie powinna spaść na patelnię gdyż będzie się mocno przypalać), po 30 sekundach ściągamy patelnię z gazu, mieszamy i z góry posypujemy 1/2 łyżeczki stewii. Odstawiamy na parę minut do ostygnięcia.
  8. Nakładamy komosę do misek, dodajemy 1 łyżkę mleka kokosowego na porcję (będzie bardziej kremowa), a na górze układamy karmelizowaną gruszkę z migdałami.

Najlepiej smakuje w towarzystwie miękkiego koca.

Komosanka z gruszką

 

 

2 comments

  1. Pyszne i jakie zdrowe! 🙂

  2. Komosanka wyśmienita. Smakuje dobrze nie tylko w towarzystwie miękkiego koca, ale także w towarzystwie mojej córci. Polecam. Komosankę oczywiście, nie moją córcię 🙂

Skomentuj Cotakpachnie? Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.