Mam dla Was dzisiaj sałatkę, która jest sycąca i super zdrowa. Możecie ją dowolnie modyfikować – zamiast orzechów laskowy dodać orzechy włoskie, albo brazylijskie. Zamiast wegańskiego parmezanu, możecie dodać suszone pomidory, a miks sałat możecie całkowicie pominąć. Osobiście lubię miks sałat za to, że wspaniale chrupie i jest niskokalorycznym wypełnieniem miski. Sałatki dzięki temu jest więcej i starcza na dłużej!
Sałatka wydaje się skomplikowana, ale obiecuję, że nie zajmie Wam dużo czasu. Dressingu starczy na 2-3 porcje, a pozostały parmezan możecie wykorzystać w innych daniach. Sałatka ta może być dodatkiem do lekkiego obiadu, jednak ja polecam ją solo – jest wystarczająco sycąca, a kompozycja gruszki, awokado i orzechów wspaniale się ze sobą komponuje. To moja ulubiona sałatka na samotne wieczory. Schowana pod kocem, mogę ją chrupać w nieskończoność. Do tego kubek gorącej herbaty i jest wspaniale!

Sycąca sałatka z komosą
Składniki
na dwie porcje
- 2 duże garści miksu sałat (można przygotować go samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat)
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem)
- 1 szklanka wody
- 1 dojrzałe awokado
- 8 pomidorków malinowych/koktajlowych
- garść orzechów laskowych
- 1 gruszka
- sól himalajska do smaku
- suszone pomidory (opcjonalnie)*
Sos
- 20 g bazylii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub agawy*
- 6 kropel stewii
- 1/3 łyżeczki imbiru
Ser „parmezan”
- 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne)
- 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową płuczemy zimną wodą na sitku. Odmierzamy 1 szklankę wody i wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania wody (uważając by garnek się nie przypalił!)
- W czasie, gdy gotuje się komosa rozkładamy dwie miski i do każdej wrzucamy po garści miksu sałat.
- Czas na dressing: wszystkie składniki wrzucamy do blendera/siekacza i blenderujemy aż do usyskania jednolitej masy.
- To samo z parmezanem: do jego przygotowania potrzebujemy blendera ręcznego lub siekacza. Blenderujemy wszystkie składniki, aż powstanie sypki proszek/grudki. Może to zająć do 3 minut.
- Gdy komosa już się ugotuje, ściągamy ją z pieca i nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty.
- Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe.
- Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić).
- Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe).
- Wracamy do naszych dwóch misek. Na sałatę nakładamy po 2-3 łyżki komosy. Obok układamy awokado (jeśli było duże to 1/3 awokado na porcję powinno wystarczyć), pomidorki i gruszkę. Wszystko polewamy dressingiem. Na górę wrzucamy parę orzeszków i parmezan (lub pokrojone pomidorki suszone).
23/01/2016 at 13:50
[…] Zróbmy to! Czyli przepis na wegańską sałatkę z komosą ryżową: klik […]
30/01/2016 at 10:01
[…] parmezan (klik) lub pestki […]
08/05/2016 at 18:52
[…] parmezan z tego przepisu (ewentualnie można zastąpić zwykłym […]