Sycąca sałatka z komosą, gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym.

Mam dla Was dzisiaj sałatkę, która jest sycąca i super zdrowa. Możecie ją dowolnie modyfikować – zamiast orzechów laskowy dodać orzechy włoskie, albo brazylijskie. Zamiast wegańskiego parmezanu, możecie dodać suszone pomidory, a miks sałat możecie całkowicie pominąć. Osobiście lubię miks sałat za to, że wspaniale chrupie i jest niskokalorycznym wypełnieniem miski. Sałatki dzięki temu jest więcej i starcza na dłużej!

Sałatka wydaje się skomplikowana, ale obiecuję, że nie zajmie Wam dużo czasu. Dressingu starczy na 2-3 porcje, a pozostały parmezan możecie wykorzystać w innych daniach. Sałatka ta może być dodatkiem do lekkiego obiadu, jednak ja polecam ją solo – jest wystarczająco sycąca, a kompozycja gruszki, awokado i orzechów wspaniale się ze sobą komponuje. To moja ulubiona sałatka na samotne wieczory. Schowana pod kocem, mogę ją chrupać w nieskończoność. Do tego kubek gorącej herbaty i jest wspaniale!

Sycąca sałatka z komosą
Sycąca sałatka z komosą

Sycąca sałatka z komosą


 

Składniki

na dwie porcje
  • 2 duże garści miksu sałat (można przygotować go samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat)
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka wody
  • 1 dojrzałe awokado
  • 8 pomidorków malinowych/koktajlowych
  • garść orzechów laskowych
  • 1 gruszka
  • sól himalajska do smaku
  • suszone pomidory (opcjonalnie)*
*jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności.

Sos

  • 20 g bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub agawy*
  • 6 kropel stewii
  • 1/3 łyżeczki imbiru
*w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii.

Ser „parmezan”

  • 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców (u mnie z przewagą migdałów, proporcje dowolne)
  • 2,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową płuczemy zimną wodą na sitku. Odmierzamy 1 szklankę wody i wlewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania wody (uważając by garnek się nie przypalił!)
  2. W czasie, gdy gotuje się komosa rozkładamy dwie miski i do każdej wrzucamy po garści miksu sałat.
  3. Czas na dressing: wszystkie składniki wrzucamy do blendera/siekacza i blenderujemy aż do usyskania jednolitej masy.
  4. To samo z parmezanem: do jego przygotowania potrzebujemy blendera ręcznego lub siekacza. Blenderujemy wszystkie składniki, aż powstanie sypki proszek/grudki. Może to zająć do 3 minut.
  5. Gdy komosa już się ugotuje, ściągamy ją z pieca i nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty.
  6. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe.
  7. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić).
  8. Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe).
  9. Wracamy do naszych dwóch misek. Na sałatę nakładamy po 2-3 łyżki komosy. Obok układamy awokado (jeśli było duże to 1/3 awokado na porcję powinno wystarczyć), pomidorki i gruszkę. Wszystko polewamy dressingiem. Na górę wrzucamy parę orzeszków i parmezan (lub pokrojone pomidorki suszone).

sałatka_11

 

3 comments

  1. […] Zróbmy to! Czyli przepis na wegańską sałatkę z komosą ryżową: klik […]

Skomentuj Zielona shakshuka, czyli pomysł na szybkie, zdrowe i proste śniadanie! - Fill The Bowl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.