Czy przepis jest dla mnie?
Wegetariańskie – Przepisy wegetariańskie, czyli bezmięsne, oznakowane są symbolem 'V’. W składnikach przepisu oznakowanych w ten sposób nie znajdziesz zwierza (ani owoców morza i ryb).
Wegańskie – Wszystkie przepisy, w których nie występują produkty pochodzenia zwierzęcego, są oznakowane czarną kostką tofu. Są to dania wegetariańskie, ale bez nabiału (w tym jajek, sera i mleka).
Przepisy wegańskie są odpowiednie dla: Wegetarian, osób z nietolerancją laktozy i wegan.
Bez laktozy – Wszystkie przepisy oznakowane w ten sposób nie zawierają składników, w których występuje cukier mleczny, inaczej zwany laktozą (sery, mleko zwierzęce, śmietana, jogurty itd.). Przepisy są więc bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy.
Bezglutenowe – przepisy, w których nie występują zboża oraz produkty przetworzone, w których obecny jest gluten. W takich przepisach znajdziesz za to naturalne, bezglutenowe mąki (mąka amarantusowa, kokosowa, gryczana, jaglana) i kasze. Jedyny zamiennik jaki używam to płatki owsiane – niestety nie da się ich zastąpić innym produktem, ale ich bezglutenowy odpowiednich jest już dostępny w większości sklepów (ja moje kupuję na targu, ale na pewno są także w Almie).
Lactose Free designed by <a href=”http://www.thenounproject.com/fernando.yellow”>Fernando Vasconcelos</a> from the <a href=”http://www.thenounproject.com”>Noun Project</a>
Vegetarian designed by <a href=”http://www.thenounproject.com/codyfoss”>Cody Foss</a> from the <a href=”http://www.thenounproject.com”>Noun Project</a>