Bezglutenowa tortilla na 3 sposoby, czyli przepis na smaczną imprezę sylwestrową.

Zawsze uważałam, że przerwa pomiędzy świętami i sylwestrem jest stanowczo za krótka! Ledwo co zdążę zjeść wszystkie świąteczne przysmaki, a już trzeba brać się za te sylwestrowe! Na szczęście dużo łatwiej przygotować te drugie. Nie ogranicza tradycja, a i towarzystwo zazwyczaj młodsze, można więc poszaleć ; ). Ostatnio na nowo odkrywam tortillę. Smażenie tych mącznych naleśników jest dość czasochłonne, za to można z nich stworzyć prawdziwe cuda! Nachosy, quesadilla i tortillowe roladki, to moje propozycje na sylwestra. Jako, że sylwestrowe szaleństwo jest tylko raz w roku, dzisiaj wyjątkowo propozycje moje są z serem… Kozim! Ale bardzo łatwo możecie go zastąpić serem wegańskim.

Przedstawiam Wam więc przepis na bezglutenowe tortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie!

DIPY

1. Dip oliwkowy

Składniki

  • 1 słoik oliwek z oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę z resztą składników.
  2. Podawać dodatkowo polane oliwą z oliwek.

2. Guacamole

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • parę kropelek tabasco (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżką.
  2. Zmiksować z resztą składników na gładką masę.

Tortilla

Składniki

  • 195g skrobi/mąki z tapioki
  • 2 duże jajka
  • 100ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mleko podgrzać z olejem.
  2. W malakserze lub wysokim siekaczu zmiksować mąkę z ciepłym mlekiem/olejem.
  3. Po chwili dodać jajka i sól.
  4. Smażyć na patelni w zależności od przeznaczenia.

1. Nachosy

Składniki

  • olej kokosowy
  • sól, papryka słodka i inne ulubione przyprawy

5. Rozgrzewamy piekarnik do 170C.

6. Na rozgrzanej patelni smażymy ciasto,  z obydwu stron do zarumienienia.

7. Naleśnik kroimy w trójkąty. Układamy je na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy lekko solą i słodką papryką. Można przyprawić innymi przyprawami – np. ostrą papryką lub czosnkiem.

8. Pieczemy 8-10 minut w 170C.*

9. Podajemy z dipami.

*najlepiej kontrolować czas, nachosy powinny być chrupkie, ale czas pieczenia zależy od wcześniejszego wysmażenia tortilli. Trzeba uważać, żeby się nie spaliły.

sylwester_1

2. Quesadilla

Składniki

  • Ciasto na tortillę (lub gotowa tortilla, wtedy zacznij od pkt. 7)
  • Kukurydza
  • Ser kozi lub żółty ser wegański
  • Masło orzechowe
  • ostra papryczka (opcjonalnie)

5. Rozgrzewamy opiekacz lub piekarnik do 170C.

6. Na lekko rozgrzanej patelni smażymy tortillę (na średnim ogniu). Smażymy z obydwu stron, ale nie może być zbyt mocno zarumieniona bo wtedy się połamie. Powinna być usmażona, ale nadal blada.

7. Tortillę ściągamy z patelni. Połówkę smarujemy masłem orzechowym. Na drugiej połówce układamy 3 plasterki sera koziego. Posypujemy kukurydzą i ewentualnie plasterkami ostrej papryczki.

8. Składamy na pół i opiekamy w opiekaczu, lub w piekarniku (ok. 10 minut, aż zrobi się chrupkie).

9. Kroimy na 3/4 trójkąty. Podajemy z dipami.

sylwester_3 sylwester_4

3. Roladki

Składniki

  • dip oliwkowy (tapenda)
  • awokado
  • ser kozi lub żółty ser wegański
  • rukola

5. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto. Pieczemy z obydwu stron, ale nie doprowadzamy do zarumienienia. Zbyt wysmażone ciasto będzie się łamać.

6. Tortillę smarujemy dipem oliwkowym, układamy jeden rząd koziego sera (plasterki, wzdłuż), plastry awokado (obok sera) i rukolę. Ciasno zawijamy, tak by plastry koziego sera i awokado były na całej długości rulonika.

7. Wbijamy wykałaczki w miejscach, które będą roladką i kroimy rulon.

sylwester_7

 

sylwester

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.