Zawsze uważałam, że przerwa pomiędzy świętami i sylwestrem jest stanowczo za krótka! Ledwo co zdążę zjeść wszystkie świąteczne przysmaki, a już trzeba brać się za te sylwestrowe! Na szczęście dużo łatwiej przygotować te drugie. Nie ogranicza tradycja, a i towarzystwo zazwyczaj młodsze, można więc poszaleć ; ). Ostatnio na nowo odkrywam tortillę. Smażenie tych mącznych naleśników jest dość czasochłonne, za to można z nich stworzyć prawdziwe cuda! Nachosy, quesadilla i tortillowe roladki, to moje propozycje na sylwestra. Jako, że sylwestrowe szaleństwo jest tylko raz w roku, dzisiaj wyjątkowo propozycje moje są z serem… Kozim! Ale bardzo łatwo możecie go zastąpić serem wegańskim.
Przedstawiam Wam więc przepis na bezglutenowe tortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie!
DIPY
1. Dip oliwkowy
Składniki
- 1 słoik oliwek z oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę z resztą składników.
- Podawać dodatkowo polane oliwą z oliwek.
2. Guacamole
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki cytryny lub limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- parę kropelek tabasco (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżką.
- Zmiksować z resztą składników na gładką masę.
Tortilla
Składniki
- 195g skrobi/mąki z tapioki
- 2 duże jajka
- 100ml mleka roślinnego
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego)
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzać z olejem.
- W malakserze lub wysokim siekaczu zmiksować mąkę z ciepłym mlekiem/olejem.
- Po chwili dodać jajka i sól.
- Smażyć na patelni w zależności od przeznaczenia.
1. Nachosy
Składniki
- olej kokosowy
- sól, papryka słodka i inne ulubione przyprawy
5. Rozgrzewamy piekarnik do 170C.
6. Na rozgrzanej patelni smażymy ciasto, z obydwu stron do zarumienienia.
7. Naleśnik kroimy w trójkąty. Układamy je na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy lekko solą i słodką papryką. Można przyprawić innymi przyprawami – np. ostrą papryką lub czosnkiem.
8. Pieczemy 8-10 minut w 170C.*
9. Podajemy z dipami.
*najlepiej kontrolować czas, nachosy powinny być chrupkie, ale czas pieczenia zależy od wcześniejszego wysmażenia tortilli. Trzeba uważać, żeby się nie spaliły.
2. Quesadilla
Składniki
- Ciasto na tortillę (lub gotowa tortilla, wtedy zacznij od pkt. 7)
- Kukurydza
- Ser kozi lub żółty ser wegański
- Masło orzechowe
- ostra papryczka (opcjonalnie)
5. Rozgrzewamy opiekacz lub piekarnik do 170C.
6. Na lekko rozgrzanej patelni smażymy tortillę (na średnim ogniu). Smażymy z obydwu stron, ale nie może być zbyt mocno zarumieniona bo wtedy się połamie. Powinna być usmażona, ale nadal blada.
7. Tortillę ściągamy z patelni. Połówkę smarujemy masłem orzechowym. Na drugiej połówce układamy 3 plasterki sera koziego. Posypujemy kukurydzą i ewentualnie plasterkami ostrej papryczki.
8. Składamy na pół i opiekamy w opiekaczu, lub w piekarniku (ok. 10 minut, aż zrobi się chrupkie).
9. Kroimy na 3/4 trójkąty. Podajemy z dipami.
3. Roladki
Składniki
- dip oliwkowy (tapenda)
- awokado
- ser kozi lub żółty ser wegański
- rukola
5. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto. Pieczemy z obydwu stron, ale nie doprowadzamy do zarumienienia. Zbyt wysmażone ciasto będzie się łamać.
6. Tortillę smarujemy dipem oliwkowym, układamy jeden rząd koziego sera (plasterki, wzdłuż), plastry awokado (obok sera) i rukolę. Ciasno zawijamy, tak by plastry koziego sera i awokado były na całej długości rulonika.
7. Wbijamy wykałaczki w miejscach, które będą roladką i kroimy rulon.