Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem!

Tradycyjną pastę jajeczną (czyt. z jajek, nie z tofu;)) jadam od niedawna. A dokładniej to od sylwestra, którego spędziłam w krakowskim Miąższu (tak, tak, tam gdzie mają bezglutenowe kanapki!). Jakoś strasznie zasmakowała mi tam wtedy pasta jajeczna… Pewnie nie bez znaczenia jest fakt, że byłam super-prze-głodna. Tak czy siak, pasta jajeczna, którą pamiętam z lat młodzieńczych jest z żółtym serem, majonezem i koncentratem pomidorowym. Nie za bardzo pamiętam jej smak, ale ser to coś co niewątpliwie z pastą jajeczną mi się kojarzy. Dlatego dziś, pasta jajeczna tradycyjna – bo z majonezem i z jajkami, a do tego z posmakiem sera, którego nadają nieaktywne płatki drożdżowe. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje!

Tradycyjna pasta jajeczna

Tradycyjna pasta jajeczna


 

  • 4 jajka
  • 2 duże łyżki majonezu (użyłam majonezu z nerkowców)
  • 1,5 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujemy w wodzie na twardo (ok. 9 minut).
  2. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kosteczkę.
  3. Po ugotowaniu wylewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą.
  4. Gdy jajka ostygną, obieramy je ze skorupki.
  5. Kroimy wszystkie jajka w drobną kostkę, mieszamy w misce z cebulą i resztą składników.

Znakomicie smakuje na bezglutenowym, domowym pieczywie takim jak ten chleb.

Tradycyjna pasta jajeczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.