Nie jestem tradycjonalistką, ale jestem sentymentalna. 6 grudnia to dla mnie nie jest święto prezentów, ale czekoladek i mandarynek owszem! Czy Wy też dostawaliście paczki pełne wspomnianych wcześniej mandarynek w szkole podstawowej? U nas dostawały je tylko osoby, które w szkole jadały obiady. Pamiętam, że zawsze namawiałam mamę by wykupiła mi obiady, czego ona nigdy nie rozumiała – mieszkaliśmy wtedy z babcią, więc jedzenie zawsze na mnie czekał w domu. Jednak magia worka wypełnionego łakociami, to było coś na co czekało się miesiącami. Dorośli tego nie zrozumieją! Dlatego zaraz biegnę do sklepu po mandarynki i zjem ich kilogram! A, że mandarynki znakomicie komponują się z czekoladą to na zagryzkę proponuję trufelki! Smakują nieziemsko, nie zepsują Wam smaku mandarynek, obiecuję!
Wegańskie trufle czekoladowe z orzechowym środkiem
Składniki:
na orzechowy środek
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki agawy
- spora szczyta soli
Na czekoladowe trufle
- 125 ml mleka kokosowego (½ szklanki)
- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (¼ szklanki)
- 70 g kakao
- 4 łyżki melasy karobowej
- 3 płaskie łyżeczki stewii z erytrytolem
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy masę czekoladową na trufle.
Czekoladowe Trufle
- W garnuszku podgrzewamy wodę i zostawiamy na najmniejszym gazie. Na garnek nakładamy aluminiową miskę lub mniejszy rondelek.
- Do mniejszego rondelka/miski wlewamy płynne składniki i chwilę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż płynne składniki lekko się podgrzeją (nie mogą być zimne). Mieszamy.
- Dodajemy kakao, małymi partiami. Za każdym razem dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Możemy spróbować czy jest dostatecznie słodkie i ewentualnie dodać więcej stewii z erytrytolem.
- Wkładamy do lodówki na 30 minut (maksymalnie 45 minut – masa nie może całkowicie stężeć bo będzie ciężko obtoczyć w niej orzechowe kuleczki).*
*Jeżeli masa stężeje, można ją rozpuścić w kąpieli wodnej.
Orzechowy środek
- Orzeszki prażymy na patelni, aż się zarumienią.
- Wrzucamy do blendera/siekacza/malaksera i łączymy z resztą składników na orzechowy środek. Blenderujemy, aż do uzyskania gumowej masy.
- Formujemy kuleczki.
- Kuleczki zanurzamy w czekoladowej masie i formujemy trufle.
- Gotowe trufle obtaczamy w kakao i wstawiamy do lodówki.
06/12/2015 at 20:42
ile trufli wychodzi?
06/12/2015 at 22:59
Olu, zależy od wielkości. Moje były raczej małe, wyszło ich ok. 20 :).
07/12/2015 at 14:23
Pychotka 🙂
Ja też nie umiem oprzeć się mandarynkom w okresie przedświątecznym, zajadam je kilogramami!