Wegańskie trufle czekoladowe z orzechową niespodzianką.

Wegańskie trufle czekoladowe

Nie jestem tradycjonalistką, ale jestem sentymentalna. 6 grudnia to dla mnie nie jest święto prezentów, ale czekoladek i mandarynek owszem! Czy Wy też dostawaliście paczki pełne wspomnianych wcześniej mandarynek w szkole podstawowej? U nas dostawały je tylko osoby, które w szkole jadały obiady. Pamiętam, że zawsze namawiałam mamę by wykupiła mi obiady, czego ona nigdy nie rozumiała – mieszkaliśmy wtedy z babcią, więc jedzenie zawsze na mnie czekał w domu. Jednak magia worka wypełnionego łakociami, to było coś na co czekało się miesiącami. Dorośli tego nie zrozumieją! Dlatego zaraz biegnę do sklepu po mandarynki i zjem ich kilogram! A, że mandarynki znakomicie komponują się z czekoladą to na zagryzkę proponuję trufelki! Smakują nieziemsko, nie zepsują Wam smaku mandarynek, obiecuję!

Wegańskie trufle czekoladowe z orzechowym środkiem


 

Składniki:

na orzechowy środek

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki agawy
  • spora szczyta soli

Na czekoladowe trufle

  • 125 ml mleka kokosowego (½ szklanki)
  • 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (¼ szklanki)
  • 70 g kakao
  • 4 łyżki melasy karobowej
  • 3 płaskie łyżeczki stewii z erytrytolem

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy masę czekoladową na trufle.

Czekoladowe Trufle

  1. W  garnuszku podgrzewamy wodę i zostawiamy na najmniejszym gazie.  Na garnek nakładamy aluminiową miskę lub mniejszy rondelek.
  2. Do mniejszego rondelka/miski wlewamy płynne składniki i chwilę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż płynne składniki lekko się podgrzeją (nie mogą być zimne). Mieszamy.
  3. Dodajemy kakao, małymi partiami. Za każdym razem dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Możemy spróbować czy jest dostatecznie słodkie i ewentualnie dodać więcej stewii z erytrytolem.
  4. Wkładamy do lodówki na 30 minut (maksymalnie 45 minut – masa nie może całkowicie stężeć bo będzie ciężko obtoczyć w niej orzechowe kuleczki).*

*Jeżeli masa stężeje, można ją rozpuścić w kąpieli wodnej.

Orzechowy środek

  1. Orzeszki prażymy na patelni, aż się zarumienią.
  2. Wrzucamy do blendera/siekacza/malaksera i łączymy z resztą składników na orzechowy środek. Blenderujemy, aż do uzyskania gumowej masy.
  3. Formujemy kuleczki.
  4. Kuleczki zanurzamy w czekoladowej masie i formujemy trufle.
  5. Gotowe trufle obtaczamy w kakao i wstawiamy do lodówki.

Wegańskie trufle czekoladowe

3 comments

  1. ile trufli wychodzi?

    1. Olu, zależy od wielkości. Moje były raczej małe, wyszło ich ok. 20 :).

  2. Pychotka 🙂
    Ja też nie umiem oprzeć się mandarynkom w okresie przedświątecznym, zajadam je kilogramami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.