Ciężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet, sałatka, banan – tak mniej więcej wyglądała moja dieta. Codziennie gdzieś wychodziłam, poznawałam nowych ludzi i było wspaniale, ale jednak czegoś brakowało… Na szczęście stosunkowo szybko zrozumiałam czym jest to „coś” ;).
Dziś powracam nie tylko do blogowania, nie tylko do sesji znad wiślańskiej, warszawskiej plaży, ale także do pewnego zimowego dnia w San Francisco, gdy po raz pierwszy spróbowałam wenezuelskich, kukurydzianych bułeczek (a raczej grubych placków) zwanych arepami. Wypchane dużą ilością awokado i czerwonej fasoli, od razu skradły moje serce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej.
KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM.
Składniki:
Arepy
- 230g mąki kukurydzianej
- 310ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee)
Farsz
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 duże (i dojrzałe) awokado
- masło orzechowe
- 4 małe plastry koziego sera* (lub 2 duże przedzielone w pół)
- 1/3 limonki
- 4 pomidorki koktajlowe
- wędzona papryka (słodka)
- parę listków kolędry (można pominąć)
- sól
*można zastąpić innym serem, także wegańskim
Sposób przygotowania
AREPA
Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę na 4 lub 5 mniejszych porcji. Formujemy kulkę, spłaszczamy na placek i smażymy na rozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę przekładamy na 5 minut do piekarnika, na 175C, dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca (można pominąć).
FARSZ
Fasolkę odsączamy, odmierzamy i podsmażamy na patelni ok. 3-4 minuty. Dodajemy szczyptę papryki wędzonej. Cebulkę kroimy w kostkę. W miseczce łączymy miąższ awokado z cebulką i fasolą, dodajemy przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Dokładnie mieszamy. Na koniec solimy do smaku, doprawiamy słodką, wędzoną papryką(ok. 1/4 łyżeczki) i skrapiamy sokiem z limonki.
PODANIE
Arepy przecinamy, ale nie do końca, tak żeby móc je wypchać w środku. Środek, z jednej strony smarujemy masłem orzechowym, do środka wkładamy kawałek sera i farsz.