Wegańskie lody jagodowe z octem balsamicznym i tahini z solą himalajską {v, bg, sf}.

lody jagoda_2

Wegańskie lody jagodowe (a właściwie jagodowo-tahiniowe) to jeden z tych „wypadków przy pracy”, które lubię najbardziej. Nie planowałam ich przygotować, nie planowałam w ogóle kupować jagód. Tego poranka nie mogłam się na niczym skupić. Wyszłam więc z domu na spacer, a wróciłam z kilogramem jagód, które trzeba było szybko zagospodarować. Jako, że w przypadki nie wierzę, wiedziałam, że wyczaruję z nich coś pięknego. „Dżem!” pomyślałam. Wzięłam się za jego przygotowanie i tak jakoś wyszło, że dolałam do niego mleka kokosowego. Przypadek? Nie sądzę! Tak właśnie powstały lody, a ocet balsamiczny to już od dawna chodził mi po głowie. Pewnie wielu z Was łapie się w tym momencie za głowę i myśli, że totalnie zwariowałam, żeby wlewać ocet do lodów, ale, ale, on naprawdę jest wspaniały! Dodatkowo podkręca kwaskowatość jagód i jest genialnym dodatkiem, nie bójcie się go!

Lody tahiniowe to już mniejszy przypadek, bo tahini zajmuje w moim życiu dość istotne miejsce, zawsze mam jego zapas w szafce, a lody na bazie tahini robiłam już nie raz – z dodatkiem kawy, z czekoladą, z bananem. Przyszedł czas na sól himalajską, którą niestety ubóstwiam aż nadto. Te dwa smaki przygotowałam zupełnie niezależnie, tahini na próbę, jagodę na przepis. Ale wiecie co? Te dwa smaki są jak masło orzechowe i banan – osobno są dobre, ale podane razem stanowią istny kulinarny orgazm!

Najlepsze rzeczy w kuchni zawsze wychodzą mi, gdy tego w ogóle się nie spodziewam. I chyba właśnie dlatego nie prowadzę kalendarza przepisów, nie planuję, nie zapisuję pomysłów. Walczę z tym od bardzo dawna, ale chyba przestanę. Czasem trzeba się w kuchni wyluzować, dać się ponieść fantazji, poimprowizować, zapomnieć o standardowych połączeniach i wyłączyć na chwile myślenie ; ).

Przepis na te lody możecie też traktować osobno, jako dwa różne smaki, wtedy polecam zwiększenie składników razy dwa. Jednak uprzedzam, to już nie będzie to samo!

Wegańskie lody jagodowe

Wegańskie lody jagodowe z ocetem balsamicznym i tahini z solą


Składniki

Część jagodowa

  • 250g jagód
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 250ml mleka kokosowego lub kokosowej śmietanki*
  • 2 łyżki stewii z erytrytolem
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

*z mlekiem będą bardziej sorbetowe, ze śmietanką kremowe

Część tahiniowa

  • 60ml tahini
  • 250ml mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżki stewii z erytrytolem
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta ziarenek soli himalajskiej (można pominąć)

Sposób przygotowania

  1. Tahini podgrzewamy wraz z resztą składników w garnuszku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ściągamy z gazu, odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do słoiczka i wkładamy do zamrażarki na ok. 2-3 godzin. Jeżeli robimy wersję z solą, dodajemy sól i mieszamy.
  2. Po ok. 2-3 godzinach, możemy się zabrać za część jagodową.
  3. Jagody myjemy i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 5 minut, aż jagody puszczą wodę. Dodajemy resztę składników i gotujemy kolejne 5 minut. Ściągamy z gazu, odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do zamrażarki na min. godzinę.
  4. Lody tahini przekładamy do większego pojemnika na lody, za pomocą łyżki do lodów (powinno z tego wyjść 4-5 gałek). Gałki możemy ułożyć, albo na środku, albo z boku. Dookoła lub z boku lodów tahiniowych, przelewamy jeszcze niezamrożone lody jagodowe. Zamykamy pojemnik i wkładamy do zamrażarki na min. 3 godziny.

wegańskie lody jagodowe
Wegańskie lody jagodowe

6 comments

  1. Witam,
    Dziś po raz pierwszy trafiłam na Twoją stronę! i od razu sie zakochałam…. szczególnie w tym przepisie:)
    zaraz idę po jagody;) mam tylko pytanie… czy przy takim przygotowaniu nie utworzą się kryształki lodu? czy może lepiej je przygotować z użyciem maszynki do lodów?
    Pozdrawiam gorąco!

    1. Cześć B! Fajnie, że wpadłaś i jeszcze fajniej, że Ci się tutaj podoba!;) Co do lodów, zasada jest prosta – im więcej tłuszczu i mniej wody, tym mniej kryształków lodu, więc jeśli użyjesz śmietanki kokosowej to lody będą bardziej kremowe, jednakże, najbardziej kremowe z tego duetu są lody tahiniowe, dlatego lubię podawać je razem – idealnie się balansują pod tym względem:). Jeżeli masz maszynkę do lodów to na pewno dobrym pomysłem jest jej użycie! Lody będą gotowe do zjedzenia od razu! Wielogodzinne zamrażanie sprawia, że lody potrzebują ok. 30 minut, żeby nieco zmięknąć przed podaniem. Powodzenia i równie gorąco pozdrawiam!;)

      1. dziękuje;) ogromnie jestem ciekawa smaku tych lodów
        dam znać jak wyszły;)

  2. Wiktorio, zrobiłam część jagodową i normalnie te lody powaliły moje kubki smakowe! WOW! Przepis prosty, szybki a jaki dobry. Na pewno będę wracać do niego 🙂

    1. Angeliko, nawet nie wiesz jak się cieszę, że przepis się spodobał!:) Mega!! Niech Ci służy w upalne dni;)! Buziaki! W.

  3. Ależ wspaniale się prezentują 🙂 !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.