Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie.

Sernik jaglany chałwowy na ciasteczkowym spodzie

Tęskniłam za sernikiem! Od ostatniego wegańskiego sernika na blogu minęło trochę czasu… A w tym czasie zdążyłam z diety wyeliminować soję. Ciężki był to czas, bo zdążyłam pokochać tofucznicę, tofurnik i wędzone tofu. Niestety, soja mi nie służy, a że jest genetycznie modyfikowana, to obawiam się że nie tylko mi. Sernik robiłam już z nerkowców, nie zdążył doczekać sesji zdjęciowej, ale jeszcze przyjdzie na to czas. Ten z kaszy jaglanej wydaje mi się jednak lżejszy niż z nerkowców, ale to moje subiektywne odczucie. Początkowo spód miałam zamiar robić z mąki kokosowej, jednak w międzyczasie zrobiłam serię niezbyt kształtnych herbatników, które trzeba było jakoś zagospodarować. I takim sposobem wylądowały na spodzie! Do jagielnika użyłam domowej chałwy. Przepis na nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! 

Sernik jaglany chałwowy na ciasteczkowym spodzie

Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie


 

Składniki

na średnią tortownicę

na spód

  • 100g bezglutenowych herbatników*
  • 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 6 daktyli**
  • 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu z agawy

*użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych

**możecie je wcześniej zamoczyć, będą się łatwiej blenderować

Na sernik

  • 200g kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 łyżki stewii z erytrytolem
  • 100g chałwy
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 140ml mleka migdałowego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Góra

  • 1 tabliczka czekolady
  • 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

 

Sposób przygotowania

Spód

  1. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi.
  2. Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu.
  3. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, a na niego nakładamy masę na spód. Spód mocno dociskamy, powinien być mocno zbity.

Masa na sernik

  1. Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda wyparuje, zdejmujemy z gazu.
  2. Dodajemy resztę składników na masę sernikową i dokładnie blenderujemy.
  3. Wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika na 180 C. Pieczemy do zarumienienia, aż do prawie suchego patyczka (ja piekłam ponad godzinę w termoobiegu).
  4. Przed podaniem sernik smarujemy polewą.

Polewa

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy dżem i agawę. Energicznie mieszamy.
  2. Rozsmarowujemy na serniku, gdy ten ostygnie.

Sernik jaglany chałwowy na ciasteczkowym spodzie

2 comments

  1. Pewnie dobry …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.