Tęskniłam za sernikiem! Od ostatniego wegańskiego sernika na blogu minęło trochę czasu… A w tym czasie zdążyłam z diety wyeliminować soję. Ciężki był to czas, bo zdążyłam pokochać tofucznicę, tofurnik i wędzone tofu. Niestety, soja mi nie służy, a że jest genetycznie modyfikowana, to obawiam się że nie tylko mi. Sernik robiłam już z nerkowców, nie zdążył doczekać sesji zdjęciowej, ale jeszcze przyjdzie na to czas. Ten z kaszy jaglanej wydaje mi się jednak lżejszy niż z nerkowców, ale to moje subiektywne odczucie. Początkowo spód miałam zamiar robić z mąki kokosowej, jednak w międzyczasie zrobiłam serię niezbyt kształtnych herbatników, które trzeba było jakoś zagospodarować. I takim sposobem wylądowały na spodzie! Do jagielnika użyłam domowej chałwy. Przepis na nią dodam niebawem! Jeżeli będziecie używać tej kupnej, pamiętajcie by sprawdzić skład i wybierzcie tę bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki!
Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie
Składniki
na średnią tortownicę
na spód
- 100g bezglutenowych herbatników*
- 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 6 daktyli**
- 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżka syropu z agawy
*użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych
**możecie je wcześniej zamoczyć, będą się łatwiej blenderować
Na sernik
- 200g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 łyżki stewii z erytrytolem
- 100g chałwy
- 3 łyżki syropu z agawy
- 140ml mleka migdałowego
- 100ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Góra
- 1 tabliczka czekolady
- 5 kopiastych łyżeczek dżemu wiśniowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy
Sposób przygotowania
Spód
- Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi.
- Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu.
- Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, a na niego nakładamy masę na spód. Spód mocno dociskamy, powinien być mocno zbity.
Masa na sernik
- Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda wyparuje, zdejmujemy z gazu.
- Dodajemy resztę składników na masę sernikową i dokładnie blenderujemy.
- Wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika na 180 C. Pieczemy do zarumienienia, aż do prawie suchego patyczka (ja piekłam ponad godzinę w termoobiegu).
- Przed podaniem sernik smarujemy polewą.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy dżem i agawę. Energicznie mieszamy.
- Rozsmarowujemy na serniku, gdy ten ostygnie.
17/03/2016 at 16:23
Pewnie dobry …
17/03/2016 at 16:25
Ponoć nawet bardzo :).