Wegański majonez z nerkowców.

 Jak bardzo uwielbiam wszelakie smarowidła, wie tylko ten, kto ze mną czasem jada obiady w Vege Mieście. Jestem  znana z tego, że zawsze domawiam majonez. Kofta z wegańskim majonezem to moja największa miłość! Dipy i majonezy najbardziej lubię podane w miseczkach. Wtedy mogę sobie je dawkować w ilościach, które mi odpowiadają… Lubię mieć kontrolę nad własnym talerzem! Jestem o tyle dziwna, że czasem proszę o podanie sosów osobno, w miseczkach obok burgerów. Tak, tak, taka to dziwna ja! Jest tylko w tym wszystkim jedno ALE… Większość wegańskich majonezów jest robiona na mleku sojowym, którego powinnam unikać, dlatego w domu stawiam na wszelkie warzywno-orzechowo-kaszowe dipy.

Dziś przepis na majonez, bo wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie wielkanocnego pasztetu bez majonezu! Dobrze się sprawdza także jako baza do wszelakich sosów, a w towarzystwie ketchupu smakuje idealnie, szczególnie w wege burgerach!

majonez_z_nerkowcow

Wegański majonez z nerkowców


 

Składniki

  • 125 g (1 szklanka) nerkowców
  • 80ml (⅓ szklanki) wody + 2-3 łyżki* 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki soku cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki dobrej jakości oleju
  • ½ łyżeczki soli

*Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji

Sposób przygotowania

  1. Nerkowce moczymy w wodzie min. 4 godziny.
  2. Wymoczone nerkowce odcedzamy z wody.
  3. Nerkowce blenderujemy na gładką masę ze wszystkimi składnikami oprócz 2-3 łyżek wody. Te zostawiamy na koniec i dodajemy jeśli majonez będzie miał zbyt gęstą konsystencję.

majonez z nerkowców


PS. Jeśli lubisz mojego bloga i chcesz sprawić mi przyjemność, a przy okazji wesprzeć Fundację Dziecięca Fantazja, której celem jest spełnianie marzeń dzieci zmagających się z nieuleczalnymi chorobami, to zachęcam do głosowania na mój blog w konkursie na Blog Roku! Koszt sms-a to 1,23 zł. Dziękuje za wsparcie!

 

One comment

  1. […] 2 duże łyżki majonezu (użyłam majonezu z nerkowców) […]

Skomentuj Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! - Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.