Jak to mówią „coś się zaczyna, coś się kończy”…A ja wciąż nie mogę uwierzyć, że kończy się tak szybko. Dopiero co zaczynałam studia licencjackie w Anglii 5 lat temu, a już dobiegły końca moje studia magisterskie. Czas. To jedyny aspekt mojego życia, nad którym kompletnie nie panuję…
…Przez co zawsze umyka mi sezon na szparagi i truskawki! Dlatego w tym roku kupiłam truskawek trzy kilogramy, zrobiłam z nich sos truskawkowo-rabarbarowy, zjadłam parę truskawkowych sałatek i…Nagle zorientowałam się, że truskawek nie ubywa wystarczająco szybko, że zaraz zgniją, lub co gorsza spleśnieją, a do tego doprowadzić nie mogłam. Lody! Krzyknęła moja druga połówka, na co ja odrzekłam, że to totalna nuda i poszłam do kuchni zakręcić lody ogórkowe i buraczane. I wtedy mnie olśniło, a z olśnienia tego narodziły się lody o smaku – „strawberry cheesecake”, czyli sernika truskawkowego. Wegańskie, rzecz jasna.
Reasumując, chciałam Wam dzisiaj przedstawić najpyszniejsze połączenia smakowe tego lata czyli kokos-burak, truskawka-ser oraz ogórek-kokos. Kokosowy burak, jest zaskakująco pyszny, szczególnie, że został wzbogacony o surowe kakao. Truskawkowy sernik, smakuje jak sernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe!
Składniki
lody ogórkowo-kokosowe
- sok z połowy cytryny (lub z limonki)
- 2 ogórki
- 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki
- 4 łyżki erytrotulu + 2 ksylitolu*
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
Strawberry cheesecake
- 3 szklanki truskawek (upchanych)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki erytrytolu + 1 łyżka ksylitolu*
- 3/4 łyżeczki wody różanej
- 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- na serek
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 łyżka erytrytolu
Buraczek kokosaczek
- 1 średni burak (wczęśniej upieczony – czyt. miękki)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżku erytrytol, 2 łyżki ksylitol*
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
- 1 łyżka posiekanego surowego kakao (opcjonalnie)
*można zastąpić innymi, naturalnymi słodzikami np. stewią z erytrytolem, wtedy dajemy jej nieco mniej, ok. 3 łyżki powinny wystarczyć, ale najlepiej spróbować!
Polewa czekoladowa
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki mleka orzechowego (można zastąpić kokosowym)
- 2 łyżki erytrytol, 1 ksylitol (lub inne słodzidło)
- 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/3 szklanki sproszkowanego kakao
- 1 łyżeczka karobu
Sposób przygotowania:
Lody ogórkowe i buraczane
1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej.
2. Przelewamy do garnuszka i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie. Powinno być super słodkie!
3. Masę przelewamy do pojemnika na lody i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Wystygniętą masę wkładamy do zamrażarki i mieszamy ją co 30-60 minut.
Lody 'truskawkowy sernik’
1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej.
2. Masę przelewamy do garnuszka i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie. Powinno być super słodkie!
3. Masę wkładamy do zamrażarki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy lody w celu przemieszania (mieszamy ok. 30 sekund i wkładamy spowrotem do zamrażarki na kolejne 30-60 minut).
4. Po drugim mieszaniu dodajemy kawałeczki pozostałego serka – tak po 1/2 łyżeczki (tak jakbyśmy chcieli zrobić z nich małe kluseczki.). Wsadzamy ponownie do zamrażarki, wyciągając jeszcze parę razy na mieszanie (ok. 4-5 razy co 30-60 minut).
5. Wstawiamy do zamrażarki i wyciągamy jeszcze parę razy do wymieszania (co ok. 30-60 minut).
Wszystkie lody wyciągamy z zamrażarki na 30 minut przed podaniem!
Polewa:
1. Do rondelka wlewamy wodę i trzymamy go na palniku (na wolnym gazie). Na górę kładziemy metalową miskę i dodajemy do niej kolejno: olej kokosowy, mleko kokosowe, mleko orzechowe i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Gdy składniki płynne zrobią się letnie, dodajemy składniki sypkie: kakao, karob, słodzidła.
2. Polewa może stwardnieć jeśli będzie trzymana w lodówce. Przed użyciem należy ją podownie podgrzać.
16/06/2015 at 18:12
lody górą!
17/06/2015 at 09:33
Fascynujące połączenia 🙂
24/05/2016 at 18:09
nie za bardzo rozumiem jak zrobić truskawowy sernik… 🙂 wiem, że mam wymieszać razem składniki na lody i je zagotować, a na serek? tylko zblendować? czy tak samo postępujemy jak z masą lodową? Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie 😉
24/05/2016 at 18:30
Hej Aniu! Przepraszam, w zeszłym roku byłam trochę nieogarnięta. Muszę koniecznie zredagować ten przepis :). Masę serową tylko blenderujemy i pod koniec mrożenia dodajemy do lodów. Dzięki, że napisałaś!!!