Lody, lody, lody! Ogórkowe, buraczane i truskawkowy sernik…Z polewą czekoladową (choć bez czekolady). Wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe.

Lody truskawkowe

Jak to mówią „coś się zaczyna, coś się kończy”…A ja wciąż nie mogę uwierzyć, że kończy się tak szybko. Dopiero co zaczynałam studia licencjackie w Anglii 5 lat temu, a już dobiegły końca moje studia magisterskie. Czas. To jedyny aspekt mojego życia, nad którym kompletnie nie panuję…

…Przez co zawsze umyka mi sezon na szparagi i truskawki! Dlatego w tym roku kupiłam truskawek trzy kilogramy, zrobiłam z nich sos truskawkowo-rabarbarowy, zjadłam parę truskawkowych sałatek i…Nagle zorientowałam się, że truskawek nie ubywa wystarczająco szybko, że zaraz zgniją, lub co gorsza spleśnieją, a do tego doprowadzić nie mogłam. Lody! Krzyknęła moja druga połówka, na co ja odrzekłam, że to totalna nuda i poszłam do kuchni zakręcić lody ogórkowe i buraczane. I wtedy mnie olśniło, a z olśnienia tego narodziły się lody o smaku – „strawberry cheesecake”, czyli sernika truskawkowego. Wegańskie, rzecz jasna.

Reasumując, chciałam Wam dzisiaj przedstawić najpyszniejsze połączenia smakowe tego lata czyli kokos-burak, truskawka-ser oraz ogórek-kokos. Kokosowy burak, jest zaskakująco pyszny, szczególnie, że został wzbogacony o surowe kakao. Truskawkowy sernik, smakuje jak sernik! Ogórek, najbardziej orzeźwiający ze wszystkich, sprawdzi się w upalne dni i dobrze nawodni! Ojej, tyle dobra, a to dopiero początek lata! Następne w kolejce stoją: słony karmel z orzechami, czkoladowiec z tahini oraz…lody Ciasteczkowe!

SONY DSC

Składniki

lody ogórkowo-kokosowe
  • sok z połowy cytryny (lub z limonki)
  • 2 ogórki
  • 1 szklanka mleka kokosowego + 2 łyżki
  • 4 łyżki erytrotulu + 2 ksylitolu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
Strawberry cheesecake
  • 3 szklanki truskawek (upchanych)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki erytrytolu + 1 łyżka ksylitolu*
  • 3/4 łyżeczki wody różanej
  • 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
    • na serek
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka erytrytolu
Buraczek kokosaczek
  • 1 średni burak (wczęśniej upieczony – czyt. miękki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżku erytrytol, 2 łyżki ksylitol*
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
  • 1 łyżka posiekanego surowego kakao (opcjonalnie)

*można zastąpić innymi, naturalnymi słodzikami np. stewią z erytrytolem, wtedy dajemy jej nieco mniej, ok. 3 łyżki powinny wystarczyć, ale najlepiej spróbować!

Polewa czekoladowa
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka orzechowego (można zastąpić kokosowym)
  • 2 łyżki erytrytol, 1 ksylitol (lub inne słodzidło)
  • 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1/3 szklanki sproszkowanego kakao
  • 1 łyżeczka karobu

SONY DSC


Sposób przygotowania:

Lody ogórkowe i buraczane 

1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej.

2. Przelewamy do garnuszka i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie. Powinno być super słodkie!

3. Masę przelewamy do pojemnika na lody i odstawiamy do wystygnięcia.

4. Wystygniętą masę wkładamy do zamrażarki i mieszamy ją co 30-60 minut.

_DSC5936Lody3-1
Lody ‚truskawkowy sernik’

1. Składniki na lody miksujemy w wysokim pojemniku. Jeżeli używamy wanilii w laskach, to rozcinamy ją wzdłuż, łyżką wygrzebujemy jej esencję, dodajemy ją do masy lodowej.

2. Masę przelewamy do garnuszka i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 5 minut, ciągle mieszając. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodkie. Powinno być super słodkie!

3. Masę wkładamy do zamrażarki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy lody w celu przemieszania (mieszamy ok. 30 sekund i wkładamy spowrotem do zamrażarki na kolejne 30-60 minut).

4. Po drugim mieszaniu dodajemy kawałeczki pozostałego serka – tak po 1/2 łyżeczki (tak jakbyśmy chcieli zrobić z nich małe kluseczki.). Wsadzamy ponownie do zamrażarki, wyciągając jeszcze parę razy na mieszanie (ok. 4-5 razy co 30-60 minut).

5. Wstawiamy do zamrażarki i wyciągamy jeszcze parę razy do wymieszania (co ok. 30-60 minut).

Wszystkie lody wyciągamy z zamrażarki na 30 minut przed podaniem!

Polewa:

1. Do rondelka wlewamy wodę i trzymamy go na palniku (na wolnym gazie). Na górę kładziemy metalową miskę i dodajemy do niej kolejno: olej kokosowy, mleko kokosowe, mleko orzechowe i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Gdy składniki płynne zrobią się letnie, dodajemy składniki sypkie: kakao, karob, słodzidła.

2. Polewa może stwardnieć jeśli będzie trzymana w lodówce. Przed użyciem należy ją podownie podgrzać.

 

4 comments

  1. Fascynujące połączenia 🙂

  2. nie za bardzo rozumiem jak zrobić truskawowy sernik… 🙂 wiem, że mam wymieszać razem składniki na lody i je zagotować, a na serek? tylko zblendować? czy tak samo postępujemy jak z masą lodową? Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie 😉

    1. Hej Aniu! Przepraszam, w zeszłym roku byłam trochę nieogarnięta. Muszę koniecznie zredagować ten przepis :). Masę serową tylko blenderujemy i pod koniec mrożenia dodajemy do lodów. Dzięki, że napisałaś!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.