Karmel z whisky na cukrze kokosowym, czyli kolejny pomysł na jadalny prezent.

Przedstawiałam już Wam czekoladowe trufle, a teraz kolej na Karmel! Nigdy nie był on moim ulubieńcem. Głównie dlatego, że idzie w boczki i ciężko zrobić go w wersji fit. Ale, ale, święta rządzą się własnymi prawami, a to oznacza, że można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa! Karmel to prezent niebanalny. Jeśli co roku, tak jak ja, obdarowujecie swoich bliskich czekoladowymi wyrobami, to słoiczek z karmelem bardzo ich zaskoczy! Jest to super słodki prezent, ale też nieco odchudzony – na cukrze kokosowym zamiast białego, z dodatkiem oleju kokosowego zamiast masła, ale za to z whisky by dodać mu nieco nonszalancji.

Mój karmel nie jest tak gęsty jak tradycyjny, dlatego znakomicie sprawdzi się jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady.

Karmel z whisky na cukrze kokosowym


 

Składniki:

  • 2 łyżki wody
  • 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki)
  • 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej)
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki whisky

Sposób przygotowania:

  1. W garnuszku podgrzewamy 2 łyżki wody, a gdy woda będzie ciepła wsypujemy cukier kokosowy. Zostawiamy na ok. 20-30 sekund, aż cały cukier zrobi się ciemny. Mieszamy.
  2. Dodajemy olej kokosowy, powoli dolewamy śmietankę (nie może być zimna!) i whisky. Energicznie mieszamy aż do zagotowania karmelu.
  3. Karmel przelewamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki.

 

 

3 comments

  1. Pyszny karmel!! Sprawdziłam. Zrobiłam z masłem i śmietanką normalną, ale z cukru kokosowego. Naprawdę się nie spodziewałam, że tak łatwo to zróbić 🙂 Dzięki!!

    1. A, no i bez alkoholu, bo także dla dziecka

    2. Asiu, bardzo się cieszę, że karmel wyszedł i że zasmakował! Szczególnie jeśli zasmakował młodszym smakoszom, bo tych zazwyczaj bardzo ciężko zadowolić;). Pozdrawiam gorąco i dziękuję za kulinarne zaufanie!;)

Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.